„Предприетите от Европейската комисия мерки за извънредна подкрепа и облекчаване

...
„Предприетите от Европейската комисия мерки за извънредна подкрепа и облекчаване
Коментари Харесай

Земеделският министър заяви в Люксембург нуждата от допълнителна помощ за най-засегнатите сектори

„ Предприетите от Европейската комисия ограничения за изключителна поддръжка и облекчение на ситуацията на земеделските производители са добра първа стъпка, само че оповестеният пакет за поддръжка на бранша дружно с опцията за държавна помощ няма да бъдат задоволителни предвид на заканите за устойчивостта на цялата хранителна верига и безспорната непредвидимост на развиването на събитията “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на съвещанието на Съвета по земеделие и риболовство в Люксембург, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

По думите му с този запас мъчно би могло да се покрият даже частично най-засегнатите браншове в страната, а признатите критерии за действия, осъществявани от фермерите, в допълнение стесняват опциите за подкрепяне в най-силно засегнатите браншове.

„ Ситуацията в Украйна оказва неподходящо влияние и върху бранш „ Захар “ в Европа, включително и за страни като България, които са мощно подвластни от вноса на сурова и бяла захар “, регистрира министърът на земеделието. Той уточни, че Украйна и Молдова са едни от различните източници на бяла захар за България от района, само че сега тези източници са несигурни.

„ В тази пазарна конюнктура главното направление за обезпечаване на потреблението на захар в България е преработката на суровата тръстикова захар за пречистване. Ето за какво България би желала да се регламентира преференциален достъп до първични материали за рафинериите в страните членки с недостиг на захарно цвекло “, сподели министър Иванов.

По отношение на бранш „ Рибарство “ той съобщи, че признатото решение за използване на спешни ограничения от Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури (ЕФМДРА) 2021-2027 за компенсиране на последствията от войната в Украйна е добър инструмент, само че не трябва да е единственият.

„ Бихме желали да бъдат подхванати незабавни дейности за отключване на спешни ограничения и по настоящия фонд ЕФМДР 2014-2020 с оглед даване на опция на страните членки да подкрепят бранша според характерните си потребности “, сподели доктор Иван Иванов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР