Предполагаемите останки от сваления от Иран дрон, заради който за

...
Предполагаемите останки от сваления от Иран дрон, заради който за
Коментари Харесай

New York Times: Тръмп е одобрил и след това е отменил удари срещу Иран

Предполагаемите остатъци от сваления от Иран дрон, поради който за малко да се стигне до офанзива, са извадени на показ в Техеран - властта твърди, че са извадени от териториалните води на страната.

В четвъртък вечерта президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е наредил ракетни удари по цели в Иран, само че е отменил офанзивата малко преди началото й. Причината за съвсем разразилия се спор е заличаването с ракета земя-въздух на американски разследващ дрон близо до иранския бряг. Засега Белият дом не е коментирал анулираната интервенция, оповестява New York Times.

На ръба на офанзивата

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Доналд Тръмп е одобрил военни удари против Иран в отговор на свалянето на американски разследващ дрон. Президентът по-късно е отменил офанзивата. Планът на офанзивата е бил американски ракети да поразят радарни и ракетни съоръжения в Иран в ранните часове на деня, с цел да се минимализират човешките жертви. Служителите на Пентагона и Белия дом са били уверени, че интервенцията ще се състои даже към 19.00 часа вечерта във Вашингтон.

Тръмп е решил да анулира интервенцията, когато корабите на Съединени американски щати към този момент са били в позиция, а самолетите към този момент са летели към задачите си, само че преди да бъдат изстреляни ракети. Не е ясно за какво Тръмп е отменил ударите и дали това е просто отсрочване. Ако офанзивата се беше състояла, това щеше да е третият път, в който Тръмп непосредствено подрежда за военна интервенция в Близкия изток след американските бомбардировки против сирийски цели през 2017 и 2018 година

Сваленият дрон

В четвъртък сутринта Иран смъкна американски разследващ дрон на стойност 130 млн. $ покрай бреговата си линия. Иранското държавно управление твърди, че дронът е прекосил териториалните води на страната и е свален на 8 благи от иранския бряг след голям брой предизвестия по радиото. Според централното командване на американските въздушни сили за Близкия изток дронът е бил на 21 благи от брега (извън 12-те благи териториални води на Иран). И двете страни са дали GPS данни и фотоси, които потвърждават версиите им.

В четвъртък сутринта, Тръмп наподобява се опитваше да избегне спор, като не упрекна водачите на Иран. Вместо това той изясни, че най-вероятно става дума за неточност на човек от иранската страна, който е бил " тъп и с пръст на спусъка ". Въпреки тези думи, обстановката сред двете страни е траяла да ескалира през целия ден и се стига до заповед за ракетни удари против Иран.

Ескалация в връзките

Според източници на NYT, външният министър на Съединени американски щати Майкъл Помпео, съветникът по националната сигурност Джон Болтън и шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспел са притискали Тръмп за нападателен удар против Иран. Старши ръководители в Пентагона обаче са били срещу, защото това би довело до непрекъсната ескалация, която също би заплашила силите и позициите на Съединени американски щати в целия Близък изток. Лидерът на Демократите в Конгреса Нанси Пелоси се е оповестила за де-ескалация на напрежението, само че също е декларирала, че няма илюзии за ролята на Иран като нападателен състезател в района.

Това е следващото утежняване във взаимоотношенията на двете страни. Миналата седмица Съединени американски щати разгласи Иран за отговорен за офанзивите против два танкера, преминаващи през Ормузкия проток - морски кулоар до иранския бряг, основен за 20% от международната търговия с нефт. Администрацията на Тръмп сподели видео, в което се твърди, че сили на иранския флот изваждат неексплодирала мина от горящия танкер.

Въпреки че Иран отхвърля обвиняванията, Техеран заплаши, че напълно скоро ще доближи лимитите по обогатяването на на уран, контрактувани в нуклеарното съглашение от 2015 година Двете събития от предходната седмица в допълнение утежниха взаимоотношенията, а сваленият дрон в този момент е следващата капка масло в огъня. Президентът Тръмп, който извади Съединени американски щати от нуклеарната договорка предходната година, разгласи, че в никакъв случай няма да разреши на Иран да сътвори лично нуклеарно оръжие.

Опасна игра

Самото събаряне на модерния дрон е предизвестие против Съединени американски щати. Според източници на NYT самото събаряне на летателния уред е изненадало огромна част от Министерството на защитата на Съединени американски щати. Подобни дрони са проектирани особено да летят отвън обсега на обичайните ракети земя-въздух, до които се счита, че има достъп Иран. Така Техеран предупредително показва мускулите си пред Съединени американски щати.

Пенсионираният американски адмирал и някогашен главнокомандващ на НАТО Джеймс Ставридис предизвестява, че и двете страни играят рискова игра, която може елементарно да излезе отвън надзор. Независимо дали дронът е бил в или отвън териториалните води на Иран, свалянето му е " логически, само че извънредно рисков нарастващ ход, " изяснява Ставридис пред NYT.

Не е ясно обаче какви са желанията на Иран, която не може да завоюва пряк спор със Съединени американски щати. В същото време властта в Техеран би трябвало да знае какъв брой дребен е потенциалът на европейските съдружници на Съединени американски щати да въздействат на дейностите на американския президент. Ако персийската страна чака членовете на иранската нуклеарна договорка някак си да усмирят Тръмп, може да остане мъчително разочарована.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР