Предполага се, че около 285 милиона души по света имат

...
Предполага се, че около 285 милиона души по света имат
Коментари Харесай

Суперзрение с бионични очи ще ни превърне в суперхора

Предполага се, че към 285 милиона души по света имат проблем със зрението. Медицината от дълго време търси форми на лекуване посредством софтуерни нововъведения. Панацеята за лечение на слепота обаче си е напряко научна фантастика: бионичното око.

Бионичното око или протеза на ретината работи като свързва светлинните сигнали, попадащи в окото с оптичния нерв, който комуникира изображенията с мозъка, тъй че да разбираме какво виждаме.

На този стадий в Съединените щати има едно само устройство, утвърдено от Агенцията по храни и медикаменти – Argus II, създадено от компанията Second Sight . То действа с камера, прикрепена към чифт очила и имплант на повърхността на окото, обвързван с очния нерв. Засега потребителите на Argus II са в положение да възприемат единствено сенки и контури на фигури.

Друг план в развиване е „ бионични очи с диамантен електрод “, които ще могат да възприемат лицево изражение и да четат дълги текстове. Учените, които стоят зад тази технология, сега уреждат клинични проби.

Технологията за бионични очи към момента не е в положение да възвърне зрението до съвършено равнище и надалеч от идеалното, само че динамичността в развиването дава вяра, че може скоро да стигне до такава степен.

Когато най-сетне науката изобрети технология, която да възвръща съвършено зрение, бионичните очи ще имат капацитета да ни трансфорат в суперхора.

Second Sight Medical Products’ Argus II Retinal Prosthesis System

Светлината идва във талази с друга дължина и хората възприемаме единствено забележимия набор, формиран от цветна светлина. Ако бионичните очи ни разрешават да виждаме целия електромагнитен набор – от радио до гама талази – ще сме в положение да виждаме топлота, да разграничаваме типове газове посредством зрението си и даже да виждаме през стени.

Технологията разрешава да приближаваме и отдалечаваме елементи в зрителното си поле (вече е изобретено), да записваме това, което виждаме и да го качваме автоматизирано в интернет с очите си. Това естествено е единствено нечиста сделка, само че никой не може да отхвърли, че технологиите трансформират научната фантастика в действителност.

Биониката отваря необятно вратите за приложения в доста сфери: проучването на микроорганизми без инсталация, разкриване на мини от бойците, усилване сигурността на летищата и така нататък Възможностите са неограничени.

Може да минат още няколко десетилетия, до момента в който бионични очи стартират да възвръщат съвършено зрението, само че до тогава учените ще поставят старания и ще наблюдават деликатно всяко развиване.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР