Предпазни колани. Въздушни възглавници. ABS. В продължение на десетилетия тези

...
Предпазни колани. Въздушни възглавници. ABS. В продължение на десетилетия тези
Коментари Харесай

Какво прави съвременните автомобили толкова безопасни?

Предпазни колани. Въздушни възглавници. ABS. В продължение на десетилетия тези познати характерности бяха в основата на автомобилната сигурност. (Само защитните колани избавят към 15 000 човешки живота по пътищата в Съединени американски щати всяка година.) 

Но през последното десетилетие безшумно се извърши гражданска война в автомобилната сигурност, с помощта на която днешните коли са по-добри от по-старите модели освен във връзка с отбраната на пасажерите при положение на злополука, само че и във връзка с предотвратяването на такава. А в случай че въпреки всичко се стигне до конфликт, доста нови коли могат автоматизирано да се обадят на службите за незабавна помощ.

„ Днешните коли са по-безопасни от тези отпреди към десетилетие по два съществени метода “, споделя Дженифър Стокбъргър, действен шеф на Центъра за автомобилни проби на Consumer Reports.

„ Първо, те включват доста повече функционалности за „ пасивна “ сигурност, като да вземем за пример усъвършенствани въздушни възглавници, които оказват помощ да се защитят пасажерите в автомобила и да се понижат пострадванията при злополука. Те имат и доста повече функционалности за „ дейна “ сигурност, като да вземем за пример автоматизирано спешно прекъсване, които могат да оказват помощ на водачите да избегнат изцяло злополуките. “

Но доста американци не се възползват от тези достижения в региона на сигурността, тъй като карат по-стари коли, които не разполагат с тях. Средната възраст на колите на пътя е повишена до 12,2 години, съгласно последните налични данни на консултантската компания S&P Global Mobility.

А колите на повече от 10 години може да не разполагат с значими функционалности за сигурност като камери за заден ход, AEB и даже електронен надзор на стабилността (ESC) – все технологии, които потвърдено предотвратяват произшествия и понижават пострадванията.

„ Въпреки че запазването на по-стария автомобил може да е най-разумно от финансова позиция, пазаруването на по-нов автомобил има действителни преимущества за сигурността “, споделя Джейк Фишър, старши шеф на отдела за тестване на коли в Consumer Reports.

„ Дори по-евтините нови коли към този момент се оферират общоприетоо с животоспасяващи функционалности за сигурност. “

1. Автоматично известяван за произшествия

В изследване от 2019 година на Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата (NHTSA) се прави оценка, че автоматизираното уведомяване за произшествия може да избави над 700 живота всяка година, в случай че е общоприетоо за всички нови коли.

Как работи: Ако сте попаднали в злополука и не можете да се обадите за помощ, множеството нови коли разполагат с функционалност за автоматизирано известяван за злополука (ACN), която предизвестява службите за бързо реагиране, в случай че откри, че въздушните възглавници са се задействали или че автомобилът е претърпял злополука. 

Тя дава информация за GPS местоположението на автомобила, като употребява вградената в автомобила клетъчна връзка или сдвоен телефон. Някои системи ACN могат даже да оповестят на първите спасители какви пострадвания да чакат според от тежестта на злополуката – информация, която може да спести време, когато всяка секунда е от голяма важност. 

В предишното множеството производители на коли събираха абонаментна такса за ACN, само че от ден на ден от тях към този момент я оферират гратис в новите коли – или за безвъзмездни пробни интервали до 10 години.

2. Електронен надзор на стабилността

NHTSA пресметна, че електронният надзор на стабилността е избавил близо 1600 човешки живота за една година малко откакто технологията стана наложителна за колите.

Какво съставлява тя: Електронният надзор на стабилността (ESC) употребява датчици, с цел да следи скоростта на колелата, ъгъла на завиване и страничното придвижване и автоматизирано контролира спирачките и мощността на мотора, с цел да помогне на автомобила да се задържи на плануванаъа траектория. Това може да защищити лидера от падение или занасяне по време на завой. 

Тя е изключително потребна за високи коли като SUV и пикапи. През 2012 година ESC стана наложителна за всички нови коли, продавани в Съединени американски щати. Преди това тя не беше наложителна за някои коли, само че към момента има доста по-стари коли, които не разполагат с тази значима функционалност за сигурност.

„ При нашите проби установихме, че колите с ESC са доста по-лесни за ръководство при положение на повреда “, споделя Фишър. „ Електрониката прави невероятна работа, с цел да предотврати завъртането на автомобила, позволявайки на лидера да се концентрира единствено върху ръководството на автомобила, с цел да избегне злополуката. 

Как да го получите: Ако шофирате автомобил без ESC, би трябвало да помислите дали да не го замените с подобен, който има тази животоспасяваща функционалност. Употребяван автомобил на 10 години или по-нов, който също по този начин има положителни резултати в класациите за сигурност на NHTSA и Застрахователния институт за пътна сигурност (IIHS), ще свърши работа.

„ Най-безопасният автомобил не е просто най-големият, а този, който обезпечава по едно и също време добра отбрана при конфликт и е елементарен за маневриране или прекъсване при положение на повреда “, споделя Фишър.

3. Усъвършенствана отбрана от конфликт

Вероятността от съдбовен край при преден конфликт е с 12% по-малка, в случай че шофирате автомобил с добър резултат в теста за конфликт при малко припокриване на IIHS, в сравнение с в случай че шофирате автомобил с неприятен резултат.

Как работи: NHTSA и IIHS организират краш проби и дават оценки. Но краш тестванията на IIHS станаха по-строги през последното десетилетие, а производителите на коли усъвършенстваха дизайна на колите, с цел да получат най-хубави резултати. 

Например през 2012 година IIHS вкара тест, с цел да ревизира какъв брой добре колите пазят пасажерите при „ малко припокриване “ – постоянно гибелен конфликт, при който предният ляв ъгъл на автомобила се удря в различен автомобил или имобилен обект.

Около 40 % от колите получиха слаб резултат през първата година на теста. Но в границите на три години 13 производители преработиха 71 модела коли, с цел да се оправят по-добре с новия тест, и съвсем всички се оправиха с него – с градивни усъвършенствания и ограничители, които по-добре задържат пасажерите на място. 

„ Усъвършенстваните структури на защитните колани и въздушните възглавници задържат по-добре пасажерите и понижават ударите в интериора на автомобила “, споделя Стокбургер. “ 

Структурите на колите също по този начин към този момент по-добре ръководят силите на конфликта и насочват силата надалеч от пасажерите. 

„ Как да го получите: Купувайте коли, които имат петзвездна обща оценка от NHTSA и които са получили и премията Top Safety Pick от IIHS. (И двете оценки са налични на страниците с моделите на колите.)

4. Автоматично спешно прекъсване (AEB) с различаване на пешеходци

Според NHTSA оборудването на всички нови коли с ефикасни системи за спешно прекъсване при висока скорост, които могат да откриват пешеходци и през нощта, може да избави 362 живота и да предотврати над 24 000 пострадвания годишно.

Как работи: С помощта на радарни датчици, инсталирани в предната част на автомобила, системата AEB може да открие евентуален конфликт с автомобил, пешеходец или велосипедист и автоматизирано да спре, с цел да предотврати злополуката или да понижи следствията от нея.

Според IIHS, която се финансира от застрахователната промишленост,
AEB сама по себе си може да понижи конфликтите откъм гърба с 50 %, а AEB с различаване на пешеходци може да понижи конфликтите с пешеходци с 27%.

Много коли, създадени след 2015 година, и съвсем всички нови коли разполагат с някаква форма на AEB, само че някои системи работят единствено при скорост от 90 км в час или по-ниска. Тестовете демонстрират, че някои системи не работят толкоз добре през нощта, когато се случват множеството произшествия с съдбовен край с пешеходци.

Най-добрите системи стопират за пешеходци и велосипедисти, както и за други транспортни средства, работят при магистрални скорости и са ефикасни след настъпване на тъмнината.

Как да го получите: Производителите на коли имат доста разнообразни наименования за тази технология, което може да бъде объркващо за купувачите на коли.

За да разберете дали AEB с функционалност за различаване на пешеходци е общоприетоо съоръжение на нов или използван автомобил, който желаете да купите. 

Потърсете версии, които работят както при градски, по този начин и при магистрални скорости, и проверете оценките на IIHS, с цел да разберете какъв брой добре се оправя функционалността.

5. Повече отбрана за пасажерите на задните седалки

Усъвършенстваните защитни колани стават все по-достъпни за пасажерите на задната седалка. Технологиите за колани към този момент са понижили риска от гибел при злополука за водачите и пасажерите начело с 12,8% в коли с предни въздушни възглавници.

Как това прави колите по-безопасни:

Обикновено пасажерите на предните седалки се възползват в най-голяма степен от най-новите достижения в региона на автомобилната сигурност. Но по гледище на бранителите на сигурността, в това число Consumer Reports, производителите на коли започнаха да включват тези функционалности и за пасажерите откъм гърба.

Те включват обтегачи на защитните колани, които стягат колана при започване на конфликта, с цел да задържат пасажера на място, и ограничители на натоварването, които понижават несъразмерната мощ на колана, която може да нарани гърдите на пасажера. 

Според NHTSA тези системи за сигурност към този момент са понижили риска от смъртни случаи при произшествия с 12,8% за пасажерите, пътуващи начело. Много от по-новите коли към този момент разполагат и с предизвестия за пасажери, пътуващи откъм гърба, които припомнят на водачите да ревизират задната седалка, преди да излязат, с цел да не останат деца в горещи коли, което може да докара до гибел от топлинен удар. 

Те имат и устройства за надзор на коланите на задните седалки, които предизвестяват лидера, когато някой от пасажерите откъм гърба не е закопчан или в случай че той разкопчае колана си по време на пътешестване.

„ Задните пасажери могат да бъдат от бебета до възрастни хора, тъй че системите за сигурност, които се ползват там, би трябвало да работят дейно за всички тях “, споделя доктор Емили Томас, управител по автомобилна сигурност в Центъра за автомобилни проби на Consumer Reports.

Какво можете да извършите:

Купувачите на коли би трябвало да погледнат оценката за сигурност на задните седалки на страницата на модела на автомобила, с цел да видят какви системи за сигурност се оферират, и да ревизират резултатите от теста на IIHS за умерено припокриване за отбрана на пасажерите откъм гърба.

Ако вашият автомобил има система за предизвестие за пасажери на задната седалка, включете я. 

Уверете се, че пасажерите на задните седалки са постоянно закопчани, даже при къси пътувания. Децата под 13 години постоянно би трябвало да седят на задната седалка и да употребяват подобаващата за тяхната възраст, растеж и тегло седалка за кола или подсилващо устройство.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР