Предпазната дига на река Дунав между русенските села Бръшлен и

...
Предпазната дига на река Дунав между русенските села Бръшлен и
Коментари Харесай

Дига край Дунав се руши. Има опасност от наводнения

Предпазната дига на река Дунав сред русенските села Бръшлен и Сандрово се разрушава. При високи води има заплаха от наводняване. Една от аргументите за неприятното положение на 20-километровата дига са тежкотоварните коли на дърводобивни компании, които минават през нея. Институциите упорстват за законови промени, с цел да се упражнява по-строг надзор.

В региона на село Ряхово две компании секат дърва и постоянно тежките им камиони минават през дигата, макар възбраната.
Георги Атанасов - кмет на с. Ряхово: Ние бием паника всяка година, защото компаниите, които добиват дърва унищожават дигата.
Комисията от представители на разнообразни институции, която ревизира дигата, ще желае законови промени, с цел да се управлява маршрута на камионите.
Галин Григоров - регионален шеф на област Русе: Държавно горско стопанство би трябвало да има пълномощията да упражнява този надзор, който го няма сега.
Не по-малък е казусът с пробойните в защитния насип. Дигата е издълбана от язовци и лисици.
Георги Атанасов - кмет на с. Ряхово: „ Има такива дупки по дигата, които при високи води, в случай че не се установи къде са, може да тръгне и да наводни селото.
А жителите на Ряхово живеят в непрекъснат боязън, тъй като са претърпели не е едно и две наводнения.
Веселин Паунов: Може да бъде залято на всички места - къщи в ниските места.
За да се запълнят отворите по дигата, е належащо първо да се отстрани високата растителност. От Напоителни системи обаче са почистили едвам 2 км, тъй като нямат пари. За да се реши казусът, комисията ще изиска в допълнение финансиране от страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР