Предоставянето и финансирането на личната помощ по реда на Закона

...
Предоставянето и финансирането на личната помощ по реда на Закона
Коментари Харесай

Финансирането по Закона за личната помощ ще се осъществява от 1 септември 2019 г.

Предоставянето и финансирането на персоналната помощ по реда на Закона за персоналната помощ ще се реализира от 1 септември 2019 година Съгласно параграф четвърти, алинея 3 от преходните и заключителните разпореждания на този закон хората с трайни увреждания не престават да употребяват обществените услуги "Личен помощник ", "Социален помощник " и "Домашен асистент " по досегашния ред до даването на персонална помощ. По този метод е обезпечена непрекъсваемост на посочените услуги за хората с увреждания, сподели в отговор на парламентарен въпрос министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.

Той изясни, че към сегашния миг, според член 19 от разпореждане 344 на Министерския съвет от 21 декември 2018 година за осъществяване на Закона за държавния бюджет за 2019 година, средствата за даване на тези обществени услуги за интервала от 1 януари 2019 година до 31 август 2019 година се дават на общините посредством Агенцията за обществено подкрепяне /АСП/.

Предоставят се обществени услуги на две целеви групи - на лица с увреждания и на хора над 65-годишна възраст в неспособност за самообслужване, на които е осъществена оценка по разпоредбите за самостоятелен живот, финансирана по Оперативна програма "Развитие на човешките запаси " /2014-2020 г./, както и на нови консуматори по създадени критерии, одобрени от кмета на общината, на които е осъществена самостоятелна оценка на потребностите. В тази връзка АСП е сключила двустранни съглашения с 293 общини или региони на общини за интервала от 1 януари 2019 година до 31 август тази година, осведоми министър Петков.

За да се предотврати риск от спиране на даването на услуги в домашна среда и със обвързваното с това обществено напрежение след 1 септември 2019 година, измежду едни от най-уязвимите групи в обществото, които не попадат в обсега на механизма за персонална помощ, МТСП предложи удължение на периода за даване на финансирането на услугите "Личен помощник ", "Социален помощник " и "Домашен асистент " до края на актуалната година, сподели Бисер Петков.

Той съобщи, че МТСП е в деен разговор с Министерството на финансите за обезпечаване на нужните бюджетни средства за финансиране както за механизма за персонална помощ, по този начин и на посочените услуги, предоставяни на потребителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР