Предложенията за таван на цените на газа и за допълнително

...
Предложенията за таван на цените на газа и за допълнително
Коментари Харесай

Кристина Лазарова, Brown to Green: Докато имаме въглища като ресурс, трябва да държим на тях!

Предложенията за таван на цените на газа и за в допълнение облагане на облагите на производителите на електричество са непазарни и водят до риск от деформиране на пазара и още по-голям дефицит на енергийни запаси. Това коментира Кристина Лазарова, съосновател на Brown to Green и ръководител на борда на шефовете на Топлоелектрическа централа, в ефира на предаването „ В развиване “ с водещ Делян Петришки.

 

„ Ако се вкара механизъм за ценови предел, това ще бъде извънредно непазарен механизъм. Ако Газпром отхвърля да доставя газ по политически аргументи, има ли други снабдители, които биха се съгласили да доставят запас на цена, която не ги устройва? Не е ясно по какъв начин тъкмо ще се прави таван на цената на природния газ при тези условия “, счита тя.

 

Лазарова прибавя, че в случай че се постави таван на цената на природния газ не е ясно какво ще стане и с към този момент подписаните дълготрайни контракти.

 

„ Ако една страна има подписан дълготраен контракт с цена под тавана, какво пречи на доставчика да се откаже от контракта в интерес на по-високата цена? "

 

По отношение на облагането на свръхпечалбите, то сигурно ще отблъсне вложителите и фирмите, които са построили потенциал за произвеждане на сила. От позиция на връзките нещата също не наподобяват добре - Комисията прави подробни мнения за това какъв ще бъде тавана, по-късно се оказва че занапред ще се събират енергийните министри на страните от Европейски Съюз и ще се организира среща. Има и дисонанс измежду страните членки - 90% споделят, че се намират пред колапс и не желаят да работят по метода, препоръчан от Европейска комисия.

 

Според нея Европа от години се готви за зелен преход към по-чиста сила, само че на процедура затваря прибързано мощности, които няма по какъв начин да размени.  

 

„ От доста години се приказва за произвеждане на електричество единствено от чиста сила, само че това се прави с проект. Ако Европа желае да изключи мощности би трябвало да има с какво да ги замести, а сега не разполага с това. В момента Германия има доста мощности, които не могат да се употребяват, тъй като са консервирани “, отбелязва тя.

 

За намаляване на шока от високите цени се предлага въвеждането на схеми за подкрепяне на бизнесите и потребителите, само че съгласно Лазарова не е ясно от кое място ще пристигна ликвидността за финансирането им. Тя е скептична и във връзка с рестриктивните мерки в температурата в пространствата.

 

„ Според мен с рестриктивните мерки не може да се реши казуса, това е мярка, която няма да даде излаз от обстановката. Трябва да се търси решение, което да не е половинчато. Може да се одобри някакво общоприетоо понижение от страните, само че ние не можем да се осланяме единствено на това. Нужен е запас, който да се вземе от някъде. Европа би трябвало да работи единно и да договаря в търсене на този запас “.

 

Лазарова е безапелационна, че до момента в който не бъдат открити други възможности, България би трябвало да се държи крепко за източниците на сила, с които разполага като да вземем за пример лигнитните въглища. „ Не споделям, че би трябвало да има закъснение по пътя на чистата сила, в противен случай – Европа е взела решение и би трябвало с ускорени темпове да върви към това решение. Но до момента в който имаме този запас и до момента в който той не бъде сменен, ние би трябвало да държим на него “, акцентира тя.

 

„ Смятам, че за жал каквото и да си приказваме за механизми, за зелен пакт и за чиста сила, финалът постоянно е обвързван с това, че губещите са битовите консуматори и бизнесът, който използва силата. Ако България не се бори за това да сме постоянни в зимния интервал, знаем кой ще бъде най-ощетен “.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР