Предложенията за новия бюджет на ЕС в Европейския парламент представиха

...
Предложенията за новия бюджет на ЕС в Европейския парламент представиха
Коментари Харесай

Вечерни новини: Еврофондове само срещу качествено правосъдие след 2020 г., икономиката на Европа се забавя

Предложенията за новия бюджет на Европейски Съюз в Европейския парламент показаха ръководителят на Европейски Съюз Жан-Клод Юнкер (в ляво) и комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

© Francois Lenoir Още по тематиката
Вечерни вести: Търговската война се отсрочва, стартира пазарлъкът за новия бюджет на Европейски Съюз

" Под прозорците на Борисов " Българска социалистическа партия изиска оставка на държавното управление поради корупцията и бедността, венецуелският президент усили минималната заплата на... 1.6 $
1 май 2018
Вечерни вести: Европейска комисия против разликите в храните, знаков нов английски вътрешен министър

И още: Ще наложи ли Съединени американски щати мита върху вноса на стомана от Европейски Съюз, Армения избира министър председател, къде изчезна дръвчето, което Макрон подари на Тръмп
30 апр 2018 Докато България към момента не се е отърсила от инерцията на почивния ден, срядата донесе основни за Европейски Съюз вести: Брюксел предстоящо изиска обвързване на еврофондовете за идващия интервал (2021-2027 г.) с върховенството на закона - мярка, импровизирано ориентирана против арогантните в последно време Полша и Унгария, само че не безвредна и за България.
Европарламентът пък се е заел с различен значим проблем - все по-влошаващата се медийна среда в Европа, и ще изиска ограничения от страните членки.
Редом с позитивните вести има и някои тревожни - данните за тримесечието потвърдиха закъснение на растежа на стопанската система в Европейски Съюз и еврозоната, а българският бизнес е мощно привързан със протичащото се в съюза.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Европейска комисия изиска обвързване на еврофондовете с правораздаването в идващия бюджет на Европейски Съюз

Брюксел предстоящо предложи еврофинансирането за страните членки да бъде обвързано с върховенството на закона и Европейска комисия да може да стопира, понижава или лимитира достъпа до финансиране при открити обилни недостатъци в правораздаването и даже в случаите на открита опасност за появяването на такива. С това основно предложение бе даден формален старт в сряда на дебата за новия дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година Той като цяло ще бъде леко повишен по отношение на предходния, като Европейска комисия предлага орязване с 5% на средствата за земеделие и със 7% на кохезионните фондове (за новите страни членки като България) за сметка на сигурността и защитата.

Брюксел пробва да вземе по този метод ефикасни ограничения против Унгария и Полша (макар и публично да отхвърля те да касаят съответни страни), които в последната година направиха законови стъпки, с които съществено подкопаха правилата на правовата страна. България обаче също не е предпазена от бъдещата глоба, още повече че визираните от Европейска комисия закани включват и избрани проявления на корупция, с която страната ни има систематичен проблем. За обособените страни ще бъде и доста мъчно да избегнат наказания, като блокират вота, защото те към този момент ще се утвърждават не с цялостно, а с квалифицирано болшинство.

Икономиката на Европейски Съюз и еврозоната забавя растежа си

Еврозоната и Европейски Съюз са забавили икономическия си напредък през първото тримесечие на 2018 година - той е 0.4% на тримесечна база и за двете зони, а на годишна - 2.5% в страните с евро и 2.4% във всички страни членки. Данните на статистиката са предстоящи, откакто предходните дни същата наклонност предвидиха и анализаторите.

Растежът е под междинните упования на икономистите. През последното тримесечие на предходната година годишният растеж на Брутният вътрешен продукт в еврозоната и Европейски Съюз беше надлежно 2.8% и 2.7%, до момента в който тримесечният - 0.7% и 0.6%. От излезлите до момента данни за растежа през първото тримесечие в няколко страни от Европейски Съюз излиза наяве, че по-слабо са се показали основни стопански системи - Франция и Англия, до момента в който тези на Испания и Италия са в застой, а предвижданията за немската стопанска система също са по-скоро за застой.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Как ще наподобява новото мегалетище в Истанбул


През октомври в европейската част на Истанбул на Босфора ще бъде открит първият терминал и три писти, кулата и станцията за зареждане на интернационално летище, което се чака да стане най-голямото в света. До 2028 година ще влязат в употреба общо 6 писти, 4 терминала, а цялото летище ще обслужва 200 млн. пасажери годишно по над 350 дестинации и ще разкрие 225 хиляди работни места. София ще е най-близката до него европейска столица и ще може да се възползва от повече благоприятни условия за пътешестване, повече доходи от покачвания директен трафик, нови работни места. Как ще наподобява новият мегааеропорт демонстрира видео на консорциума строител IGA.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Европарламентът ще изиска ограничения за изсветляване на медийната благосъстоятелност и против концентрацията на благосъстоятелност, както и надзор върху бюджетното финансиране за медийни сдружения в Европейски Съюз. Институцията ще разиска на следващия ден отчет за свободата на медиите в Европейски Съюз, в който също по този начин се предлага да се ограничи присъединяване в публични поръчки на сдружения, чийто краен притежател има медийно сдружение. Влошаването на медийната независимост в редица страни от Европейски Съюз принуди Брюксел да се заеме с казуса, като България е един от изключително неприятните образци.

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен идва на публично посещаване в България на следващия ден по покана на българския държавен глава. Двамата ще приказват пред участниците в българо-австрийския бизнес конгрес. В петък те ще вземат участие и в Русе в неофициална среща с румънския си сътрудник Клаус Йоханис. Трите страни поредно ръководят Съвета на Европейски Съюз.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Нови митингите в Армения блокираха значими пътища в Ереван - в това число и към летището, откакто Народното събрание през вчерашния ден не избра опозиционния водач Никол Пашинян за министър председател. Той бе единствен претендент, само че не получи поддръжка от ръководещата партия. До седмица би трябвало да има ново гласоподаване, този пък и с различни претенденти, чиито имена обаче към този момент са неразбираеми.

Кабинетът утвърди законови ремонти, с които удостоверенията за вписаните в регистъра БУЛСТАТ ще могат да се издават и онлайн. Мярката е част от напъните за понижаване на бюрокрацията и електронизацията на услугите и ще стане факт, откакто бъде утвърдена и от Народното събрание.

Шотландия стана първата страна в света, въвела минимална цена на алкохола - по този начин бутилка уиски (700 мл) няма да се продава под 14 паунда, а бутилка вино (750 мл с 12.5% алкохол) - най-малко 4.69 паунда. Инициативата мина след дълги борби и цели битка с вредите от алкохола, като тя бе приветствана от лекарското съсловие.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Строителството на комплекс " Гранд каньон " в кв. " Младост " от дрон

Поглед от високо към строителството на огромния жилищно-търговски комплекс " Гранд каньон " в софийския кв. " Младост " предлага видео, снимано от дрона на българската секция на форума SkyScraperCity, платен със средства на 82 българи от целия свят. Авторите означават, че то е направено само с информативна цел и никога не показва утвърждение за плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР