Предложенията по френското председателство за РСМ са най-добрите до момента,

...
Предложенията по френското председателство за РСМ са най-добрите до момента,
Коментари Харесай

Румен Радев: Изборите са крайният, екстремен вариант

Предложенията по френското председателство за РСМ са най-хубавите досега, не просто за България. Те са най-справедливите

Това сподели президентът Румен Радев, който взе участие в срещата на върха на самодейността "Три морета " в Рига, предава.

Президентът съобщи, че от година се бори двустранните въпроси да се повдигнат на равнище Европейски съюз, тъй като това са въпроси, които касаят фундаментите на Европейски Съюз.

Най-сетне, след голям брой срещи, полемики и убеждавания, нашите европейски сътрудници схванаха, че там е решението на тези въпроси и те към този момент се залагат в преговорната рамка като метод.

Имаме прогес - смяната в конституцията на РСМ, сподели президентът, само че посочи, че в никакъв случай не сме говорили за малцинство, а за пълноправие на макеноднските българи дружно с другите нации, което те заслужават и Копенхагенските критерии го изискват.

"И това е изискване, което слагаме като най-силна гаранция. Първо да се промени конституцията като се прибавят и впишат българите и едвам тогава да стартират договарянията ", сподели Радев. Повтори, че това е наложително, само че незадоволително изискване.

Апелира Министерски съвет и Народното събрание да се произнесат експертно дали по решение на всички наши въпроси за културно -историческото завещание, езика на ненавист, монументи и така нататък да се произнесат експертно дали двустранният протокол, който би трябвало да се подпише сред България и РСМ отстоява българския интерес, тъй като този протокол би трябвало да стане част от преговорната рамка.

Не би трябвало в протокола да се позволяват празноти и неразбираеми моменти, тъй като това не е решение.

На въпроса каква ще бъде българската позиция на Съвета на Европейски Съюз, откакто външна комисия не се свика, Радев сподели, методът сега не работи. Трябва Министерски съвет да актуализира националната рамкова позиция, като отрази предлагането на френското председателство и едвам тогава да я изпрати в Народното събрание и той да я одоби.

Това е пътят, друго води до блокаж и неспособност да се вземе решение, сподели Радев.

На въпрос има ли подготвеност за длъжностен кабинетпрезидентът сподели, че в никакъв случай не бяга от отговорности и до момента е назначил три служебни кабинета, които са се справили с провокациите.

"Въпросът не е в служебния кабинет. Въпрос е партиите да проявят отговорност и дебатът и самият избор да бъдат ориентирани към решение на ползите на хората. Трябва да е ясно, че в околните дни и седмици имат да се вземат решение доста значими провокации от компетенцията на настоящето държавно управление и сегашният парламент и те не могат да избягат от тях ", сподели президентът.

По думите му изборите са крайният вид. "Ако продължава блокажът на институциите и на работата на Народното събрание, изборите са неминуем вид, само че това е крайният, рисков вид ", сподели той. Допълни още, че е рано за въпроса на коя партия ще даде третия мандат.

Радев заяви и вест от срещата на самодейността "Три морета ".

Инвестиционният фонд на самодейността е направил своята първа, огромна директна инвестиция в България придобивайки забележителен дял от пристанище "Бургас ".

Порт Бургас е най-близкото пристанище на Европейски Съюз до Босфора и придобиването ще има значима роля за поощряване на по-нататъшната съгласуваност и на икономическото развиване на целия район, сподели Радев.

Вноската на България в този фонд е 20 млн. евро, а тук става въпрос за пъти по-голяма инвестиция.

Инициативата "Три морета " включва 12 страни сред Адриатическо, Балтийско и Черно море и цели да насърчи транспортната, цифровата и енергийната съгласуваност сред страните.

Стратегически сътрудници са Европейската комисия, Съединените щати и Германия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР