Предложеният законопроект за несъстоятелност на физическите лица може и трябва

...
Предложеният законопроект за несъстоятелност на физическите лица може и трябва
Коментари Харесай

Председателят на Камарата на ЧСИ: Рискуваме да има тежки последици за гражданите и бизнеса

" Предложеният законопроект за неплатежоспособност на физическите лица може и би трябвало да бъде модернизиран. В противоположен случай рискуваме да има тежки последствия за жителите, за бизнеса и за правосъдната система у нас ". Това съобщи пред БНР Иван Хаджииванов, ръководител на Камарата на частните правосъдни реализатори, преди интернационалната конференция на тематика " Несъстоятелност на физическите лица ".

" България е от дребното европейски страни, в които към момента няма настоящ закон, уреждащ този въпрос. Има препоръчан от Министерски съвет проектозакон, който преди дни беше признат на първо четене в Народно събрание. Камарата декларира кардиналната си поддръжка за въвеждане на този институт у нас. Но в случай че законът не почива на положителни европейски практики, съобразени с нашите условия, и не е акуратен, може да има противоположен резултат ".

Според него планът може доста да се усъвършенства във връзка с процедурата, обсега, времевите рамки и последствия за лицата, които я организират, както и във връзка с разноските. Хаджииванов е безапелационен, че тежестта на разноските може да се понижи доста:

" Разходите за събиране на заемите би трябвало да са минимални, тъй като това го заплаща длъжникът. Говорим за относително най-социалнослабата каста на обществото ".

В адвокатските фирми има хиляди каузи на длъжници, които са евентуални клиенти на този закон, означи още той.

Според специалиста тази активност би трябвало да се заплаща. С този закон се засягат разнообразни ползи, изключително на кредиторите, означи Хаджииванов. От камарата ще се опитат да внесат поправките сред двете четения на закона и се надяват депутатите да ги одобряват.

По на Хаджииванов, кредиторите се тормозят от възможни загуби, по тази причина желаят относително по-нисък предел на задлъжнялост.

" Целта на закона не е да съсипе хората, а да им даде късмет да се изправят и да продължат напред. Този закон не би трябвало да зацикля, а би трябвало да стартира да работи ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР