Предложеният проект на решение е несъобразена мярка. Ефектът от подобно

...
Предложеният проект на решение е несъобразена мярка. Ефектът от подобно
Коментари Харесай

Министър Аврамова: Ако спрем да плащаме вода, това ще доведе единствено до натрупването на задължения

Предложеният план на решение е несъобразена мярка. Ефектът от сходно решение ще донесе повече негативи за обществото, в сравнение с позитиви.

Изпълнението на тази мярка ще докара до струпване на сметки и повишение на задлъжнялостта на потребителите.

Да накараме хората да натрупат две или три сметки, след три месеца ще направи тези хора свръхзадлъжнели и най-уязвимите ще станат клиенти на компаниите за бързи заеми.

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова в Народното събрание във връзка предлагането на Българска социалистическа партия за налагане на мораториум върху прекъсването на вода, заради неплатени сметки.

„ Това не е добър сигнал както за ползвателите на услугата, по този начин и за компаниите - снабдители ", съобщи още министърът. Тя беше безапелационна, че подобен метод ще способства и за понижаване на добросъвестните платци, а постъпленията към сдруженията ще се снижат и забавят във времето, което значи увеличение на междуфирмената задлъжнялост, занимателен, или отсрочен напредък на приходите, редуциране на личен състав и други отрицателни последствия.

Пред депутатите Петя Аврамова акцентира, че единствено общественото разпространяване на концепцията за мораториум към този момент има отрицателни последствия за заплащанията към ВиК сдруженията и към сегашния миг те са в границите на 30 до 50% от същия интервал на февруари месец.

„ В тези сдружения работят хора, които на терен всеки ден, даже и в тази спешна обстановка, поставят старания да не стопира водата ", сподели министърът и прикани: „ Нека запазим тези хора и осигурим обикновено битие на ВиК операторите. "

Петя Аврамова изясни, че и към сегашния миг в Общите условия за даване на В и К услуги са написани в детайли стъпките и на практика периодите от приемане на услугата досега на възможното прекратяване на достъп до същата на законово съображение е повече от 3 месеца.

В допълнение районният министър сподели, че от страна на доставчиците на услугата се ползва диференциран метод, при който наложително събиране на отговорностите се ползва към длъжници с по-висок размер на дълга и по отношение на редовно неизправните длъжници.

„ Апелирам за отговорно взимане на решение от всички в Парламента, тъй че да дадем опция на ВиК операторите да извършват услугите в този сложен миг. Това са обществени услуги с контролирани цени и ВиК сдруженията чакат тези приходи, с цел да могат да работят ", заключи министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР