Предложения за промени в няколко закона, свързани с прокуратурата, Националната

...
Предложения за промени в няколко закона, свързани с прокуратурата, Националната
Коментари Харесай

ПП и ДБ внесоха законодателните предложения службите да бъдат отнети от президента

Предложения за промени в няколко закона, свързани с прокуратурата, Националната работа за защита, ДАНС и Министерство на вътрешните работи внесоха депутати от " Продължаваме Промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ), оповестиха от пресцентъра на Политическа партия.

Двете обединения оферират ръководителите на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО), Служба Военно разузнаване (СВР) и на Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на декрет на президента. В претекстовете към законопроекта е записано, че по конституция Министерският съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност и реализира общото управление на държавната администрация и въоръжените сили. Политическа партия и Демократична България упорстват за гаранции, че изпълнителната власт ще поеме цялостната политическа отговорност по време на рецесии, които заплашват националната сигурност на страната. Законопроектът не лимитира пълномощията и информацията, която президентът има и получава във взаимоотношението си с тези органи, прецизират вносителите.

Двете обединения са внесли и Закон за изменение и допълнение на Закона за Националната работа за защита (НСО). Предлага се службата да премине към министъра на защитата, а наложителната защита на висши длъжностни лица да се понижи до една година след освобождение на поста. С цел усъвършенстване на активността на службата, на нейните човешки и финансови запаси, се предлага ограничение на кръга на охраняваните лица, заемащи длъжности в общата администрация на президентството до тези случаи, в които съпровождат висшите длъжностни лица по време на събития, представляващи източник на нараснал риск.

Предложени са и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР), които засягат назначението на основния секретар на ведомството. В момента той се назначава с декрет на президента, предлагането на Политическа партия и Демократична България е това да се прави от Министерския съвет по предложение на министър-председателя. Това още веднъж следва конституционната заръка, че Министерският съвет реализира политиките по публичния ред и националната сигурност и отстранява нетипичната роля на президентската институция по директно въздействие върху организацията и активността на изпълнителната власт в лицето на Министерство на вътрешните работи посредством лични назначения на основния секретар, стимулират се вносителите на измененията.

Политическа партия и Демократична България са внесли и план за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Една от основните промени е отпадането на ролята на прокурора като медиатор сред съда и полицията, когато за осъществяването на избрани дейности по следствие се изисква изговаряне от съда. Всички оферти целят по-бърз и ефикасен углавен развой по откриване на закононарушения и търсене на отговорност от нарушителите, разясняват вносителите. При опазване на главната подготвеност на прокурора да реализира управление и контрол в досъдебната фаза, законопроектът предлага и опция за проверяващите органи да образуват досъдебно произвеждане и отвън случаите на необходимост. Извършването на извънпроцесуални дейности, при съществуване на задоволително данни за осъществено закононарушение, само че неспособност да се обоснове необходимост на случая, води само до закъснение, а в доста случаи до осъществяване на дейности, които не могат да се употребяват с тежест на доказателство в наказателния развой, а постоянно и до нужда от тяхното преповтаряне.

" Продължаваме Промяната " и " Демократична България " считат, че препоръчаните четири законодателни начинания са в предпочитани области за жителите и сигурността на страната. Приемането на измененията е част от гаранциите за сформиране на държавно управление на малцинството, ако се стигне до втори мандат, допълват двете обединения.

Преди седмица Политическа партия и Демократична България направиха общо изказване, в което заявиха подготвеност да сформират държавно управление на малцинството с втория мандат.

Президентът Румен Радев завърши серията от съвещания с парламентарно-представените политически сили и следва да разгласи по кое време ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС за сформиране на държавно управление.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР