Предложението за реформа на антикорупционната комисия доведе до нов спор

...
Предложението за реформа на антикорупционната комисия доведе до нов спор
Коментари Харесай

ИТН са искали свой човек с право на вето в КПКОНПИ, каза ПП. Йорданов обвини Петков, че иска свой Гешев


Предложението за промяна на антикорупционната комисия докара до нов спор сред “Продължаваме смяната ” (ПП) и “Има подобен народ ” (ИТН).

Партията на Кирил Петков упрекна досегашните си съдружни сътрудници, че са саботирали промяната с настояването си да имат представител в комисията с право на несъгласие върху решенията кой да бъде разследван.

В отговор групировката на Слави Трифонов подлага на критика плана за промени в антикорупционната комисия и упрекна Политическа партия, че цели да трансформира комисията във “втора прокуратура ” .

Политическа партия внесе в Народното събрание законопроект за промяна на КПКОНПИ в четвъртък. Това се случи ден откакто водачът на Има Такъв Народ, че партията му напуща ръководещата коалиция. Тогава представители на Има Такъв Народ, че спъват промяната на антикорупционната комисия и по едно и също време с това желаят увеличение на бюджета за ремонт на пътища, които съгласно премиера да бъдат изхарчени непрозрачно. От Има Такъв Народ отхвърлят обвиняванията на Петков.

Реформата на антикорупционната комисия беше един от целите на ръководещата коалиция. Програмата ѝ предвиждаше нов закон да въде признат до три месеца след началото на мандата на държавното управление, само че до четвъртък нямаше даже импортиран законопроект.
“Задкулисни игри ”
В декларация от парламентарната естрада в петък ръководителят на правната комисия Милен Матеев (ПП) повтори обвиняванията против Има Такъв Народ, че стопират антикорупционната промяна.

“Този законопроект беше дълго време спиран със подмолни игри и неуместни, ултимативно поставяни условия, които биха създали невъзможна работата на създаваната с него Комисия за противопоставяне на корупцията от лицата, представляващи политическото управление на “Има подобен народ ”, сподели Матеев.

“Зад техните претенции, прозира боязън от инспекция на честността им, от осветляване на имуществото, ползите и замисимостите им. ”

По думите на Матеев Има Такъв Народ са желали да имат “свой човек ” в антикорупционната комисия с право на несъгласие върху решенията кой да бъде проверяван и разследван, и кой не.

Тази информация беше доказана по-рано пред Свободна Европа от депутати, осведомени с подготовката на законопроекта за промяна на антикорупционната комисия. Според тях представители на Има Такъв Народ са упорствали антикорупционната комисия да се ръководи от ръководител и трима зам.-председатели, избирани от Народното събрание, които да вземат решения за следствията с единогласие. Това значи, че всеки от тях може да блокира взимането на такова решение.

“Тези хора не престават да приказват за морал и за битка с корупцията, само че направиха всичко допустимо да нямаме дейно работещ и проверяващ корупционни закононарушения орган ”, добави депутатът от Политическа партия. “Времето за увещание и взаимни отстъпки завърши. ”
“Малки фюрерчета ”
Представители на Има Такъв Народ дадоха отговор на обвиняванията с рецензии към оферти от “Продължаваме смяната ” законопроект и обвинявания в неистини.

“Корупцията е зараза. Въпросът е по какъв начин да се борим с нея. Въпросът е този закон, който е препоръчан може ли да се пребори с тази зараза и отговорът е не, тъй като на 90% това е преписаният настоящ Закон за противопоставяне на корупцията ”, сподели Ива Митева от Има Такъв Народ.

Зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов упрекна премиера Кирил Петков, че задачата му е била да “превърне КПКОНПИ във втора прокуратура ”.

“Истината е, че Политическа партия и Кирил Петков желаят личен Гешев да си провеждат и да го употребяват за каквото изискат. От дребни фюрерчета няма потребност. Дали са от Банкя, или от Канада – все са фюрерчета ”, сподели Йорданов.

Той удостовери, че партията му е упорствала решенията в новата антикорупционна комисия да се вземат с единогласие, само че сподели, че задачата на това искане е да се избегне опцията една политическа мощ да желае “разчистване на сметки ”.
Какво планува планът
Основните промени, които законопроектът на Политическа партия за промяна на антикорупционната комисия планува, са:
Разделяне на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) на две обособени комисии - една за битка с корупцията и втора за лишаване на нелегално добито имущество;Създаване на фигурата на проверяващ контрольор, който да проверява корупционни престъпления;Въвеждане на правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да стартира следствие по предложение на комисията.
В петък от парламентарната естрада Мислен Матеев от Политическа партия прикани всички “почтени народни представители ” да поддържат плана за промяна на антикорупционната комисия.

“Гласуването на Закона за противопоставяне на корупцията ще покаже къде минава разграничителната линия сред участващите и прикриващите корупционните схеми и борещите се против това обществено зло – корупцията ”, сподели той.

“Продължаваме смяната ”, Българска социалистическа партия и “Демократична България ” имат общо 109 гласа в Народното събрание. За да имат болшинство, са им нужни 121 депутати. Коалиционните сътрудници на Политическа партия до момента не са споделили дали ще поддържат плана им за промяна на антикорупционната комисия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР