Предложението за импийчмънт на френския президент , внесено от радикална

...
Предложението за импийчмънт на френския президент , внесено от радикална
Коментари Харесай

Правната комисия на френското Национално събрание отхвърли предложението за импийчмънт на Макрон

Предложението за импийчмънт на френския президент, импортирано от радикална лява партия, която подлага на критика президента за неуважение на резултатите от парламентарните избори, през днешния ден беше отхвърлено с голямо болшинство от комисията по правни въпроси на Националното заседание, съобщи Франс прес.

Целта на настояването беше френският президент да бъде изправен пред двете камари на Народното събрание, с цел да бъде подложен на процедура по импийчмънт за „ несъблюдение на отговорностите му, които са явно несъвместими с упражняването на неговия мандат “.

В поддръжка на предлагането гласоподаваха единствено депутати от левицата - представители на „ Непокорна Франция “ (радикалната левица), на комунистите и еколозите. Текстът беше отритнат с 54 против 15 гласа.

Според закона идващият стадий, който включва разглеждането на текста в Националното заседание - долната камара на френския парламент, би трябвало да стартира не по-късно от 13 дни след днешното гласоподаване. Решението за датата ще бъде взето от Председателския съвет на Събранието.

При откриването на дебатите, депутатът от „ Непокорна Франция “ Антоан Льомен прикани сътрудниците си да „ поддържат гласа на народа “, като „ сложат прибързано завършек на авторитаризма на президента “.

„ В една демократична страна изборите не се почитат единствено когато сте удовлетворени от резултата. Уважавате ги, каквито са. Но господин Макрон не харесва демокрацията “, сподели той.

Няколко депутати от центристите, десницата, „ Национален общ брой “ и социалистите обаче акцентираха, че това предложение има доста дребен късмет да бъде признато в последна сметка, защото ще би трябвало да бъде утвърдено от две трети от представителите в двете камари на Народното събрание взети дружно.

Бившата министърка от групата на Макрон Орор Берже разкритикува настояването на левицата като „ рекламен трик “ и „ фарс “ от страна на „ Непокорна Франция “, а Филип Шрек от крайнодясната група „ Национален общ брой “ видя в него „ театралничене, даже машинация “.

„ Да, президентът (Макрон) злоупотреби с нашите институции, само че това не съставлява несъблюдение на служебните отговорности и затова депутатите не би трябвало да дават отговор на злоупотребата с власт с друга корист с власт “, сподели от своя страна депутатът от социалистите Ерве Солинак.

Неотдавнашните предварителни избори, които бяха създадени след съкрушителното проваляне на партията на президента Макрон на европейските избори, доведоха до Национално заседание, фрагментирано на три непримирими един с различен блока: левицата, чиято коалиция завоюва първо място на изборите, само че няма свои представители в държавното управление, дясноцентристката партия на Макрон и крайната десница, чийто водач е Марин  Льо Пен. Като партията с най-вече депутати, „ Национален общ брой “ на Льо Пен се намира в позицията на съдия в Народното събрание, написа Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР