Предложението на транспортния министър, автомобилите внесени от Европейския съюз да

...
Предложението на транспортния министър, автомобилите внесени от Европейския съюз да
Коментари Харесай

Експерт: Битовото отопление е много по-замърсяващо, отколкото автомобилите

Предложението на транспортния министър, колите импортирани от Европейския съюз да се таксуват с спомагателен данък, не е вярно, разяснява пред Радио София Христо Радков - ръководител на Българското обединяване на водачите.

„ Явно той не знае, че това е вътреобщностна договорка. Когато една кола от Берлин се записва в София, в случай че обложим колите, които се записват от Варна или Пловдив или противоположното с спомагателен данък, тогава може да се вкара такава мярка, каквато той предлага. В контракта за формиране на Европейския съюз е записано за свободното придвижване на артикули, които нямат в допълнение облагане, с изключение на Данък добавена стойност и това, което се заплаща освен в България – продуктовата такса, на което ние споделяме еко такса. Попитайте министъра дали знае смисъла на вътреобщностна договорка “, сподели Христо Радков.

По отношение на въвеждането на нискоемисионна зона в центъра на София, ръководителят на Българското обединяване на водачите изясни, че битовото отопление през зимата е доста по-замърсяващо въздуха, в сравнение с колите.

„ Ние, в случай че чак толкоз страдаме от колите, дано пробваме един ден без коли в София и ще забележим, че изключително в дните, когато има високо атмосферно налягане, битовото отопление е толкоз замърсяващо, че колите дори не са фактор. Аз пребивавам в „ Красна поляна “. Ние тук се майтапим, че при нас няма фини прахови частици, при нас има едри прахови частици “, разяснява Христо Радков.

Той цитира проучване, което сочи, че по данни на Европейски Съюз, колите способстват с 11% за замърсяването на въздуха от общото замърсяване.

„ Нека да попитаме някогашните ръководещи в Столичния общински съвет, гласоподаваха да се слагат 600 камери за следене на колите. Трябваше да бъде създаден и програмен продукт, който както разбрахме, не потегли добре, само че най-вероятно е заплатен. Според мен, тези 600 камери са дадени на някоя близка компания да ги направи, с цел да усвои едни пари. След 5 години умерено можем да кажем „ извинете, само че и ние като немските „ зелени “ експерти, разбрахме че казусът не е в колите “. Да, де, само че разходът е изработен “, сподели Христо Радков.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР