Предложението на Тереза Мей за кратко отлагане на Brexit пропадна,

...
Предложението на Тереза Мей за кратко отлагане на Brexit пропадна,
Коментари Харесай

Няма да има кратко отлагане на Brexit. Какво предстои?

Предложението на Тереза Мей за малко отсрочване на Brexit пропадна, което дава опция на Европейски Съюз да удължи участието на Англия до 2020 година Въпреки обезверените опити на Мей да убеди Париж и Берлин в триумфа на проекта си, ръководителят на Европейския съвет – Доналд Туск и европейските политици нямат изключително доверие в парламентарната поддръжка за договорката ѝ.
Туск отхвърли концепцията на Мей за по-кратко отсрочване до 30 юни в писмо до водачите, с което ги предложения на срещата на върха в сряда, където ще се спогодят за новата последна дата.
Вмсто това той предлага гъвкаво удължение на процеса по овакантяване, с оптимален период от 1 година, което да бъде прекъснато автоматизирано, щом бъде утвърдена договорката за овакантяване. По думите на Туск това би осигурило повече сигурност и предвидимост, премахвайки опасността от непрестанно изменящи се дати за корав Brexit.
" Продължаващата неустановеност би била неприятна за нашите предприятия и жители. И най-после, в случай че не успеем да реализираме единодушие по всяко последващо удължение, би имало риск от инцидентен Brexit без договорка ", написа той до водачите на Европейски Съюз.
Председателят на Европейския съвет ще беседва с Мей, както и с водачите на Литва, Латвия и Холандия преди началото на днешната среща на върха на Европейски Съюз.
Двете крайни дати, които се разискват в европейските столици, са края на декември 2019 година или края на март 2020 година, настояват източници от Европейски Съюз, представени от английския Guardian.
Подобно дълго отсрочване е опасност за премиерския пост на Мей, която бе безапелационна, че не може да одобри като министър-председател закъснение след 30 юни. Самата тя е във все по-трудна обстановка, губейки поддръжка в личната си партия. Четирима английски министри, както и повече от половината от консерваторите ясно демонстрираха, че са срещу отсрочване на Brexit.
Мей рискува яростна реакция измежду консерваторите поради опцията за дълго закъснение на Brexit и присъединяване в изборите за Европейски Съюз, изключително в случай че това води до някаква договорка с лейбъристите, включваща митнически съюз.
Възможността за по-дълго отсрочване на Brexit има все по-голяма поддръжка измежду страните членки. Макар да имат запаси към държанието на Лондон, те са склонни да одобряват отлагането, в случай че Англия публично обещае да се държи партньорски и да не пречи в процеса на взимане на решения на Европейски Съюз.
Обединеното кралство би трябвало да напусне Европейски Съюз на 1 юни, в случай че не организира европейски избори сред 23 и 26 май.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР