Предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване

...
Предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване
Коментари Харесай

ВСС реши: Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е недопустимо

Предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев бе отхвърлено като " неприемливо " от Пленума на Висш съдебен съвет.

Те гласоподаваха с 12 гласа " За " предлагането на правораздаването за премахване на основния прокурор Иван Гешев да остане без разглеждане като неприемливо. Те се обосноваха с това, че " министърът на правораздаването няма законова подготвеност да прави такова предложение ".

Дискусията с присъединяване на самия Гешев, правосъдния министър Стоилов и членове на Висш съдебен съвет продължи няколко часа. „ Тази полемика беше тежка, продължителна и конфликтна на моменти. Тя се води за първи път ", съобщи Янаки Стоилов и добави: „ Смятам, че българските закони значително са в унисон с европейските ".

„ Темата ще има продължение - с мое или без мое присъединяване. Виждам, че и през днешния ден е почнала полемика в Народното събрание. Утре тя ще продължи. Като правосъден министър аз съм връзката сред Висш съдебен съвет и Парламента ", сподели още Стоилов.

Малко преди приемането на решението основният прокурор Иван Гешев реши да отговори на някои появили се изказвания. Едно от тях е обвиняването за систематизиране на делата, като Гешев акцентира: „ Твърденията, че има профилирани отдели, където не се съблюдава правилото на инцидентното систематизиране, държа да кажа - това е лъжа ".

„ Не мога да нося отговорност за журналистически и политически тези. Подкрепям сътрудниците за работата им по отношение на неща, които не бяха правени досега, в това число и работата им по лица, които заемат висши длъжности. Има ли недосегаеми лица в България? Ако има, да се изкарат тези лица със съответния имунитет ", сподели още Иван Гешев.

В началото на полемиката основният прокурор съобщи, че няма самичък да се отдръпна от поста си. " За разлика от един наш сътрудник, аз няма да си потегли, тъй като почитам Висш съдебен съвет. Няма да вземам участие в съответните гласувания, в случай че се проявят такива. Функциите на основния прокурор са две - контрол за правда и методическо управление. Вие би трябвало да обосновете с кои дейности съм нарушил тези пълномощия " съобщи още Гешев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР