Предложението на ДПС за държавно дарителско дружество е вредно и

...
Предложението на ДПС за държавно дарителско дружество е вредно и
Коментари Харесай

Лице с ”критично ниско” обществено доверие предлага държавно дарителско дружество

Предложението на Движение за права и свободи за държавно дарителско сдружение е нездравословно и идва от лице, което се употребява с “критично ниско ” публично доверие. Не може да се доверим на Йордан Цонев да харчи обществени средства.

Този коментар направи в ефира на Българското национално радио доцент Румен Петров, учител по обществена работа в Нов български университет.

Предложението на Движение за права и свободи пристигна предходната седмица. То бе предизвикано от абсурда с платформата ХелпКарма. Идеята е държавно сдружение с формалното название " Дари.бг " да покрива административните разноски да НПО-та, които да събират пари за дарения.

" Най-големият въпрос не е, че страната не може да бъде донор - тя има своите отговорности с налози и ръководството на разнообразни фондове, а по какъв начин донорите и даряваните ще управляват средствата. Накратко - предлагането е нездравословно! ", уточни доцент Петров.

По думите му концепцията е противоречива, а против нея има редица контрааргументи.

“Стъпката е прибързана, непремислена и доста повече популистка, в сравнение с решаваща проблеми ", безапелационен беше преподавателят.

" Проблеми със самото схващане на смисъла на дарителството и на стимулиране на дарителството като форма на гражданско образование и на гражданска отговорност на всички към избрани обстановки ".

Според него тази мярка няма да реши проблем и това предложение би трябвало да бъде подложено на публично разискване, преди да бъде признато:

" По какъв метод тази нова организация на дарителската работа ще реши проблеми, основани от сегашната. Нямаме данни, че даренията ще се усилят, откакто се направи новата организация ".

По думите на доцент Петров един от предлагащите това държавно сдружение - депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев - се употребява от " сериозно ниско публично доверие " като човек, на който можем да доверим да харчи обществени средства.

" Важно е донорите да знаят всяка стотинка къде отива и второ - страната би трябвало да взе участие, с цел да е несъмнено, че дарителските пари отиват за етични дела ", изясни той и посочи, че страната би трябвало да има представител, тъй като не може да обсеби въобще дарителството.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР