Предложението на българското правителство за изход от въглищната енергетика през

...
Предложението на българското правителство за изход от въглищната енергетика през
Коментари Харесай

Три екоорганизации против отлагана не затварянето на въглищните централи след 2030 г.

Предложението на българското държавно управление за излаз от въглищната енергетика през 2038 година е следващо бягство от действителността и продължава политиката на безучастие в бранша. Това е мнението на три екоорганизации - WWF, Грийнпийс и съдружие " За Земята ".

По време на откриването на форума " Зеленият преход - решения и провокации за България " двама от организацията са създали проява. Събитието се организира в София с присъединяване на Франс Тимерманс, еврокомисаря Мария Габриел и премиера Стефан Янев.

След години отказване на нужния преход към възобновими енергийни източници, в идните месеци е от сериозна значимост да се начертае явен проект за поетапно извеждане на въглищни мощности от употреба през идващото десетилетие и бързо нахлуване на енергийните други възможности . В противоположен случай и най-много, в случай че въглищната промишленост продължи да блокира своята промяна, пагубният резултат от забавянето ще бъде най-силно повлечен от хората - служащите в централите, мините и енергийно бедните семейства, както и всички други пострадали от климатичната рецесия.

Според екоорганизациите, икономическата логичност ясно демонстрира, че колкото по-дълго разчитаме на изкопаемите горива, толкоз по-скъпо ще ни коства силата . Те акцентират, че въглищни централи са на ръба на финансов и механически колапс и за това се постанова през идващото десетилетие българската енергийна система да се движи с ускорени темпове, с цел да навакса пропуснатото време за промяна, само че не прецизират какви съответни стъпки да бъдат направени .

Средствата за България по Фонда за обективен преход, Модернизационния и Декарбонизационния фонд, както и т са най-хубавата опция пред страната, пишат екоорганизациите. Енергийният преход е късмет България да стане привлекателна за вложения, посредством които да откри решения, както за различни мощности от възобновими източници, по този начин и за систематични проблеми като енергийна беднотия, замърсяване, стопански зависимости.

Позовавайки се на Междуправителствения панел за климатичните промени, че до 2030 година може да бъде лимитирано покачването на световната температура и да бъдат предотврати най-тежките последици от климатичната рецесия , в случай че се откаже от производството на сила от въглища до 2030 година

Заявките за стопанска система, основана на въглища оттатък тази дата, опонират на задачите на България и Европейския съюз, считат екоорганизациите. В отчета си от тази седмица Международната енергийна организация към Организация на обединените нации изрично прикани за цялостна декарбонизация на електроенергийното произвеждане като единствен метод страните да изпълнят задачите си съгласно Парижкото съглашение.
 И пред Тимерманс Фандъкова се оплака от дребното пари в Плана за София
И пред Тимерманс Фандъкова се оплака от дребното пари в Плана за София

Зеленият преход би трябвало да бъде пропагандиран измежду хората

Екозащитниците акцентират, че най-голямата въглищна централа - държавната " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 ", е в механически банкрут с задължения от над 1,5 милиарда лева . Дългосрочните контракти за изкупуване на силата на така наречен американски централи " Ей И Ес - Марица изток 1 " и " КонтурГлобал - Марица изток 3 ", изтичат надлежно през 2024 година и 2026 година и не е ясно кой би купувал скъпата въглищна сила на либерализирания енергиен пазар .

Останалите въглищни централи в огромната си част са свързвани с енергийния предприемач Христо Ковачки и са морално остарели уреди, експлоатирани надалеч оттатък техническия си живот с високата цена на замърсяване на въздуха и водите, акцентират бранителите на зелената сила.
 Мария Габриел: До 2030 година би трябвало да има 100 климатично неутрални и умни града
Мария Габриел: До 2030 година би трябвало да има 100 климатично неутрални и умни града

Имаме потребност от промени в образованието и уменията

По думите на Георги Стефанов, началник на процедура " Климат и сила " във WWF, отговорността на бъдещото държавно управление е намирането на работещо решение за оптимално бързо затваряне на въглищните мощности, при обезпечаване поминъка и икономическото развиване на въглищните райони. Затова би трябвало да бъдат направени съответни стъпки, ограничения и вложения, подкрепени от Фонда за обективен преход и европейските стратегии, и на първо място водещи към действителна промяна към възобновима сила и кръгова стопанска система, разяснява Георги Стефанов. По думите му Румъния и Гърция дали образец, че това е допустимо в границите на по-малко от едно десетилетие.

Обявената от българското държавно управление дата е доста късна и спрямо страните от района , считат еколозите. Те дават образец с Гърция и Унгария с последна дата през 2025 година и Северна Македония — през 2027 година Словакия има за цел 2030 година Хърватия, Чехия, Словения към момента дискутират точната дата, а даже Румъния е заложила 2032 година като цел в Националния си проект за възобновяване.
 Радев: Искаме освен да не затворим, а да развием комплекса Марица-Изток
Радев: Искаме освен да не затворим, а да развием комплекса Марица-Изток

В Македония се прави систематична дебългаризация

Забавянето на прехода към възобновими източници ще прави енергийни рецесии като актуалната в Европа все по-чести, уверени са те.

Еколозите акцентират повишаването от началото на годината цените на изкопаемия газ и въглеродните квоти, електрическата енергия от възобновими източници съумя отчасти да компенсира търсенето и да задържи цените си ниски .
 Синдикатите недоволстват пред Тимерманс против затваряне на въглищните ни централи
Синдикатите недоволстват пред Тимерманс против затваряне на въглищните ни централи

Предстои среща сред Стефан Янев и зам.-председателя на ЕК
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР