Очаква се в сряда ЕС да одобри план за използване

...
Очаква се в сряда ЕС да одобри план за използване
Коментари Харесай

ЕС се готви да закупи оръжия за Украйна с лихви от руски активи за 3 млрд. евро

Очаква се в сряда Европейски Съюз да утвърди проект за потребление на облагите, генерирани от вложение на замразени съветски активи , за закупуване на оръжия за Украйна, написа " Политико ".

Посланиците, които се срещат в Брюксел в сряда, евентуално ще дадат зелена светлина, откакто Белгия алармира за промяна на метода, по който третира данъчните доходи върху паричните средства - последната огромна спънка за договорката.

Печалбите, генерирани от вложението на активи на Русия, замразени в Белгия са на стойност сред 2,5 и 3 милиарда евро годишно.

В диалози във вторник белгийското държавно управление алармира, че от 2025 година ще насочи данъчните доходи от облагите в общ фонд на Европейски Съюз или Г-7 за Украйна . Данъчните доходи възлизат на 1,7 милиарда евро през 2024 година

Това се случва, откакто Съединени американски щати и няколко страни от Европейски Съюз, водени от Германия, оказаха напън върху белгийското държавно управление да съобщи парите на Украйна.

Инициативата е обособена от по-мащабният напън от страна на Съединени американски щати за конфискуване на активите в тяхната целокупност в поддръжка на Украйна, ход, който се отхвърля от най-големите държавни управления в Европейски Съюз заради опасения за правни и финансови последици от неустойчивост.
 EK дава на Украйна три милиарда евро доходи от замразените съветски активи
EK дава на Украйна три милиарда евро доходи от замразените съветски активи

Отделно Белгия ще даде към 1,5 милиарда евро

" Белгийското федерално държавно управление е готово да обмисли непринудено съглашение от фискалната 2025 година нататък с ЕС/Г-7 за прекачване на н еочакваното национално корпоративно облагане от замразени съветски суверенни активи ", се споделя в изказване на белгийското държавно управление, представено от " Политико ".

Служител на белгийското държавно управление сподели, че страната ще съобщи данъчните доходи на Украйна, при изискване че други страни от Европейски Съюз и Г-7, притежаващи съветски активи, създадат същото.

Белгия би трябвало да играе забележителна роля, защото основаният в Брюксел депозитар на скъпи бумаги Euroclear държи по-голямата част от замразените активи на Русия в Европа . Страната също по този начин координира договарянията на равнище Европейски Съюз, защото държи ротационното шестмесечно председателство на Съвета.

Досега Белгия вземаше данъчни доходи и изпращаше парите без значение в Украйна посредством народен фонд. Белгийското държавно управление твърди, че огромна част от парите, събрани от налози са били предопределени за закупуване на оръжия за Украйна.

Но дипломати от Европейски Съюз частно упрекнаха страната в счетоводен трик, като на процедура са преброили двойно нейните вноски за Украйна.

В друга отстъпка в последния миг Белгия също по този начин понижи таксата, която Euroclear ще начислява за обработка на замразените активи до 0,5 % - освобождавайки спомагателни пари за Украйна.

Последният текст от проекта на Европейски Съюз предлага на неутрални страни, като Австрия, Ирландия, Малта и Кипър, опцията да се откажат от закупуването на оръжия - вероятно осигурявайки тяхната поддръжка за договорката. Тези страни могат да се лимитират до даване на филантропична помощ.

" Шансовете за намиране на консенсус... са положителни ", сподели посланик от Европейски Съюз.

Споразумение в сряда ще проправи пътя за Европейски Съюз да изпрати парите на Украйна през юли.
 Русия подготвена да отговори със същото, в случай че Западът конфискува замразените й активи
Русия подготвена да отговори със същото, в случай че Западът конфискува замразените й активи

Законът в Русия би трябвало да бъде изменен, с цел да разреши конфискации на активи в интерес на държавата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР