Предлагат социални жилища за ромските семействата от Войводиново, останали без

...
Предлагат социални жилища за ромските семействата от Войводиново, останали без
Коментари Харесай

Предлагат социални жилища за ромите от Войводиново, останали без дом

Предлагат обществени жилища за ромските фамилиите от Войводиново, останали без домове, откакто стартира разчистването на противозаконните къщи в махалата. Това взеха решение участниците в срещата в Община Марица, свикана от кмета Димитър Иванов. Целта е да се успокои напрежението в селото. То ескалира още веднъж откакто в събота няколко фамилии се пробваха да се върнат в домовете си и се наложи интервенция на полиция и жандармерия.

Протестите във Войводиново започнаха, откакто при започване на януари двама роми пребиха военнослужещ. Веднага по-късно стартира и акцията против противозаконното строителство в селото. В момента текат законовите периоди за 17 къщи.

Кметът на община Марица Димитър Иванов бе безапелационен, че би трябвало да има обединяване сред страната и всички служби, които са свързани с подкрепяне на популацията на страната. "Населението в селото не желае ромите да се върнат, само че се чака решението на съда ", добави той, представен от БНР.

"Днес съвещанието ще е в посока по какъв начин да помогнем на тези хора да бъдат настанени, тъй като аз считам, че тези здания, които са в село Войводино, не са подобаващи за настаняване, защото нямат вода, нямат ток, а някой са с изпочупени прозорци и порти. Аз нямам обществени жилища. Нямам и фургони, тъй че чакаме тук и помощта на страната “. разяснява той.

Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) разяснява, че дейностите от събота на полицията и кметът не са учредени на закона и ги дефинира като господарски произвол.

„ Законът не позволява саморазправата. На жителите не е разрешено сами да раздават правораздаване. Работата на управляващите беше да обезпечат, че това няма да се случи. Очевидно случилото се в събота е не просто незаконосъобразно безучастие от страна на управляващите в лицето на полицията да защитят ромите от разпра, а даже е имало противозаконни дейности “.

Стоянов регистрира, че към този момент има три съборени от управляващите къщи, а покъщнината в тях също е била унищожена, в това число актове за раждане на деца. От БХК няма да вземат участие на днешната среща, само че ще подхващат „ дейности съгласно закона, с цел да защитим тези хора “, които имат право да населяват своите домовете ".

„ Има процедура на Европейския съд по правата на индивида, че хора не могат да бъдат оставени бездомни, единствено тъй като единственият им покрив над главата е противозаконен. Първо би трябвало да се обезпечи различно настаняване, след което да се унищожават противозаконните постройки. Незаконният статут на къщите не е пояснение за това за какво жителите на селото не желаят тези хора да живеят там. Незаконността на къщите не накърнява техни субективни права или законни ползи и те нямат собственически искания към тези парцели. Следователно противозаконният статут на домовете на ромите от Войводиново не е повода съселяните им да не ги желаят там. Причината е, че са роми! Цялото напрежение е поради действието на двама съответни души, които сега са изправени пред съда. Искам да попитам майката с петте деца по какъв начин е взела участие в това закононарушение. Каква отговорност носи тя за него и за какво търпи това наказване, което е безусловно непозволено?! Да не можеш да се прибереш в личния си дом, за мен наподобява на етническо пречистване. Единственото общо сред тези хора и тези, които са изправени пред съда, е че са роми! ", разяснява представителят на БХК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР