Предлагат на институциите да се поставят надписи, че комунистическият режим

...
Предлагат на институциите да се поставят надписи, че комунистическият режим
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС искат премахване символите на комунизма, но се колебаят за паметниците на съветската армия

Предлагат на институциите да се слагат надписи, че комунистическият режим е незаконен

ГЕРБ-СДС последваха и също предложиха промяна в Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен.

Проектопромените са импортирани през вчерашния ден, сподели информация на „ Флагман “.

Една от тях планува да се сътвори нов член 5 със следното наличие: „ На фасадите или на видно място във всички публични здания, в които се обитават държавните органи, териториалните им звена, органите на локално самоуправление, културни институции, просветителни центрове, учебни заведения и университети, да се слагат надписи със следното наличие: „ Комунистическият режим в България (09.09.1944 – 10.11.1989 г.) и активността на Българска комунистическа партия са оповестени за незаконни със закон, признат от 38-ото Народно заседание “.

От ГЕРБ-СДС оферират и да се отстранен от обществените места „ всевъзможни знаци, възхваляващи: комунизма, комунистическия режим, включително Българската комунистическа партия и нейните ръководители “.

Задължението ще е на съответните държавни и локални органи на власт, просветителни институции и така нататък

По тяхно предпочитание те могат да дават на Музея на социалистическото изкуство демонтираните знаци на комунизма.

Предвидена е санкция в размер на една брутна месечна заплата за ръководителите на институции, които не изпълнят закона. При наново и следващи нарушавания санкцията става в двоен размер.

Първият автограф под законопроекта е на ръководителя на Съюз на демократичните сили Румен Христов, което би следвало да символизира, че самодейността е негова.

Парафи има и на няколко представители на ГЕРБ – Даниел Митов, Екатерина Захариева, Делян Добрев, както и на Петър Николов и Димитър Николов.

Дали обаче законът касае и паметниците на руската войска? Такива, да вземем за пример, има в центъра на София и Бургас и те от много време провокират страсти измежду жителите.

Потърсихме за коментар идеолога на измененията Румен Христов. Той обаче не отговори съответно.

„ Въпрос на пояснение е “, отсече неколкократно Христов след настойчиво запитване дали той като вносител е имал поради премахването и на военните монументи на руската войска.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР