Предлагани в България шоколади са с по-ниско съдържание на мляко,

...
Предлагани в България шоколади са с по-ниско съдържание на мляко,
Коментари Харесай

Проверка пак откри разлики при храните в България и на Запад

Предлагани в България шоколади са с по-ниско наличие на мляко, какао и лешници по отношение на аналозите им в Западна Европа съгласно агроведомството

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Брюксел основава ново звено поради " двойния стандарт " при храните

Научен център ще координира дейностите по контрол на пазара и ще ръководи система за ранно предизвестие при измами
13 мар 2018
Втора инспекция на храни не откри разлики в наличието на етикетите

Обявените съставки на 31 изследвани продукта са идентични в България и в Западна Европа, оповестиха от Агенцията по сигурност на храните
7 авг 2017
Проверка откри двоен стандарт в храните за българския и за западните пазари

Налице са и вкусови, и ценови разлики при тестваните артикули, заяви министър Румен Порожанов
28 юни 2017 Трета поредна инспекция, проведена от земеделското министерство, е разкрила " двоен стандарт " при храните, продавани на българския и няколко други европейски страни. Проблемите са в разнообразни посоки- от по-високо наличие на по-евтини съставки в някои от продаваните в България артикули, до по-ниско наличие на съществена съставна част. Това излиза наяве от известие на агроведомството, оповестено в понеделник.
Резултатите от българската инспекция идват на фона на дебатите на равнище Европейски Съюз за промени в законодателството, обвързвано със отбраната на потребителите, както и оповестената самодейност за осъществяване на съпоставими инспекции в разнообразни държави-членки.

Отклонения в България

От известието на земеделското министерство стана ясно, че са открити разминавания при част от продуктите. Както и при предходните разбори от ведомството икономисват съответните търговски марки, които са изследвани, с което на процедура не може да се даде ориентир на потребителите кои компании имат такава процедура (виж карето).

Изследвани са 53 храни и питиета, предлагани в България, както и в Германия, Австрия, Италия и Чехия. Данните са посочили, че при шест продукта има по-сериозни разминавания. Така да вземем за пример при изследвано мляко за дребни деца е открито, че в предлаганото на българския пазар има по-високо наличие на растителни мазнини, в това число палмово масло, за сметка на по-ниско наличие на мляко на прахуляк. Българският артикул не съдържа млечна суроватка на прахуляк и има по-ниско наличие на микроелементи и витамини. " Въпреки че българският аналог може да се дефинира като с по-ниско качество, той се предлага на сходна цена с тази в Италия ", оповестяват от агроведомството.

Ведомството е открило още, че предлагано в България сирене моцарела има съществуване на шупли и наслойка в саламурата. Същевременно закупеният в страната артикул е с по-ниско чисто количество и по-малко сирене в опаковката за сметка на повече саламура за разлика от " западноевропейския " аналог. По-малко салам и твърдо сирене е открито в бързо замразени багети, излиза наяве от известието. За сметка на това в предлагания в България артикул е имало по-високо количество чушки, доматено пюре и хлебна база, настояват от ведомството.

Намалено количество съществени съставки е намерено и в предлагани в България две марки млечен шоколад. За разлика от продуктите в другите страни, тук е открита по-ниска масленост, по-ниско наличие на какао и на лешници. Подобен случай е открит и при портокалова напитка. В българския й аналог плодовото наличие е по-ниско, а също така захарта е сменена с по-евтиния еквивалент- фруктозо-глюкозен сироп, се вижда още от информацията на ведомството. Оттам настояват още, че при 31 изследвани продукта (тоест 58% от всички) цените в България са по-ниски от тези в другите страни като разликите варират сред 0.4 и 64.8%. В останалите 42% от продуктите на българския пазар се оферират по-скъпи еквиваленти като разликите варират сред 1 и 166%.

" Съпоставими " инспекции в Европейски Съюз

Третото поред българско проучване идва на фона на оповестената от Европейски Съюз самодейност за правене на обща методика, по която да се вършат съпоставими инспекции в Европейски Съюз. Още през предходната есен в годишната си тирада " За положението на Съюза " ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че " няма да одобри в някои елементи на Европа на хората да бъдат продавани храни с по-ниско качество, в сравнение с в други страни, без значение че опаковките и комерсиалните марки са идентични ". Така през май се чака да стартират сравнителни проучвания по обща методология, за които са отделени общо 2 млн. евро.

Същевременно се готвят и корекции в законодателството за отбрана на потребителите, които се чака да бъдат показани в границите на българското председателство. В утринния блок на бТВ министърът на земеделието Румен Порожанов заяви, че има предложение за промени в три наставления и от през днешния ден стартират работните срещи по тях в Брюксел. Анонимните инспекции

Досега земеделското министерство не е обявявало комерсиалните марки на продуктите, които изследва, както и тези, при които са открити отклоняване, за разлика от други страни в Централна Европа. Още при първата инспекция през предходната година, " Капитал " изиска имената на производителите и продуктите по Закона за достъп до социална информация, само че получи отвод от организацията по храните. От ведомството се позоваха на текст в закона за храните, съгласно който " при осъществяване на своите отговорности способените органи са длъжни да пазят в загадка научаваните от тях обстоятелства и условия, които имат конфиденциален темперамент или съставляват загадка, за отбрана ползите на физическите и юридическите лица ". От ведомството настояват, че в случаи на настъпили вреди фирмите могат да предяват искания към контролния орган. Същевременно обаче в предишни години е имало случаи, когато организацията афишира имена на компании при резултати от инспекции. Така да вземем за пример през 2010 година организацията разгласи имената на четири български компании, които съгласно нея са произвели салами по стандарта " Стара планина ", в които съгласно нея е била добавена съзнателно соя като сурогат на месото и с това са нарушени условията. Впоследствие инспекции в чужбина опровергаха тази теза- при три от компаниите наличието бе сред 0.1 и 0.7%, а при четвъртата резултатът беше негативен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР