Две родилки с високорискови бременности и животозастрашаващи усложнения са спасени

...
Две родилки с високорискови бременности и животозастрашаващи усложнения са спасени
Коментари Харесай

Лекари спасиха две високорискови родилки и бебетата им в „Майчин дом“

Две родилки с високорискови бременности и животозастрашаващи затруднения са избавени в СБАЛАГ „ Майчин дом “.

Първият комплициран случай е обвързван с рисково ниски стойности на тромбоцитите (тромбоцитопения) при 36-годишна жена от Велико Търново. При втория случай се касае за 26-годишна жена от Берковица, на която ѝ е направено незабавно цезарово сечение в 33-та седмица , осведомят от лечебното заведение и дават повече детайлности.

Бременността на дамата от Велико Търново протича леко, до момента в който в седмия месец посредством кръвни проучвания не се откриват ниски равнища на тромбоцитите и нарушаване в кръвосъсирването. Жената е приета в болница два пъти в болничното заведение във Велико Търново и е ориентирана към „ Майчин дом “ в София, където също пролежава за малко. По проект е трябвало да постъпи „ Майчин дом “ месец преди раждането, само че заради прибързано приключване на околоплодните води, е призната по неотложност в 38 гестационна седмица.

Майката идва с тромбоцити 20 гр/л, до момента в който н ормалните стойности би трябвало да са сред 140-440 гр/ л. При нея касае за автоимунно положение, обвързвано със саморазрушаване на тромбоцитите от самия организъм. В този случай заради неспособност за кръвосъсирване, не може да се премине нито към раждане, нито към оперативна намеса.

„ В дадения случай майката и бебето са като скачени съдове, когато тя е зле и то също е в риск. Бебето също е предразположено към ниски стойности на тромбоцити и има огромен риск незабавно след раждането да стартира да кърви. И тези бебета би трябвало да бъдат извадени оптимално бързо, с цел да не страдат “, изясни доктор Любомир Джеров, акушер-гинекологътизвършил секциото.

При втория случай, на 26-годишната жена от Берковица е направено незабавно цезарово сечение в 33 гестационна седмица заради отлепване на плацентата (абрупцио) от мястото ѝ на прикрепване към матката. Това е тежко животозастрашаващо положение както за майката, по този начин и за бебето, в множеството случаи е съпроводено с детска смъртност . Родоразрешаването е осъществено от екипа на проф. доктор Иван Костов.

Днес бебетата и майките са постоянни, показват от " Майчин дом ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР