Предлагането на жилища под наем в София през второто и

...
Предлагането на жилища под наем в София през второто и
Коментари Харесай

COVID-19 свали наемите на едностайните и тристайните жилища

Предлагането на жилища чартърен в София през второто и третото тримесечие на тази година е било по-засилено в съпоставяне със същия интервал на 2019 година в резултат на коронавирусната пандемия, която е предиздвикала огромна част от наемателите, работещи в огромни компании, да изоставен квартирите си. Те са решили, че няма смисъл да заплащат наем в София защото могат да работят от родния си дом и по този начин се е стигнало до пренасищане на предлагането на жилища чартърен. То е съвпаднало с интервал, в който интензивността на наемателите е била минимална, защото никой, който не е изпитвал сериозна потребност от търсене на ново жилище, не се е впускал в сходен вид договорка, написа компанията за недвижими парцели Primo+.

В същото време в устрема си да задържат наемателите си огромна част от наемодателите са създали жест към тях и са понижили наема за избран интервал - до края на изключителното състояние или от един до три месеца.

„ Повишаването на предлагането на жилища чартърен дава дребна преднина на наемателите, които през последните години безусловно нямаха избор от повече от два-три жилището, отговарящи на техните критерии “, написа компанията.

Средният наем на едностайните жилища в София през второто и третото тримесечие на 2020 година е намалял до 520 лева по отношение на 545 лева през същия интервал на предходната година. При двустайните жилища се следи лек растеж като междинният наем доближава 665 лева през 2020 година по отношение на 658 лева през същия интервал на 2019 година Цената на тристайните жилища е останала съвсем непроменена, като междинният наем все още е 820 лева при 830 лева през второто и третото тримесечие на 2019 година, сочат данните на имотната компания, представени от Investor bg.

Компанията регистрира разлика в вида на желаните от наемателите жилища - до момента в който през 2019 година най-търсени са били едностайните жилища, през 2020 година тристайните заемат по-висока позиция. Леко разбъркване се следи и при желаните квартали - през 2019 година класацията водят източните региони, а в този момент те отстъпват първото място на южните. Значителен фактор за смяната в желанията на наемателите е стартирането на третия лъч на метрото от „ Хаджи Димитър “ до „ Красно село “.

Интересът на наемателите нараства към „ Хаджи Димитър “ и „ Сухата река “ с помощта на метрото Наемателите стават по-взискателни и към положението на парцела – до момента в който през предишните години жилищата са намирали наемател без изключително значение в какво положение са, защото търсещите не са имали избор, сега остават заети единствено жилища, които са обзаведени с мебели и техника от междинен или над междинния клас. Най-голям удар на наемния пазар понасят бизнес парцелите, макар че част от огромните компании задържат офис площите си даже да не ги употребяват, само че доста по-малки бизнеси или са понижили фрапантно площта на офисите си, или са минали напълно на работа от у дома.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР