Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие

...
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие
Коментари Харесай

Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна

Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ядене с индийски привкус, към който ще ни отдведат куркурмата, кориандърът, джинджифилът и кимионът.

2-3 патладжана
300 гр зелена леща
1 огромна глава лук
5-6 скилидки чесън
1-2 червени пиперки
1 ч.л куркума
1 ч.л кимион млян
1 ч.л коринадър млян
1 ч.л джинджифил на прахуляк
1 консерва - домати на кубчета
2 с.л доматено пюре.
мазнина, сол, черен пипер


Лещата се сварява авансово до подготвеност. Отцеждам, само че оставям към 200 мл. от варенето.

Патладжанa разрязвам на шайби към 1,5 см, омазнявам и опичам за малко на грил тиган, не е нужно да е до подготвеност - след това ще има още топлинна обработка. Опушеният мирис ще ни даде повече усет в ястието. И той ще бъде в доста добра симбиоза с подправките, които ще прибавя по-късно.

Лука, чесъна, пипера - пасирам сурови в апарат, само че в случай че нямате някакъв чопър, запържете всичко това наситнено до омекване и след това с елементарен пасатор. Ох, в случай че нямате и подобен - по спомен от учебно заведение, всичко се претрива с лъжица през решето. Но се надявам, че си имате най-малко елементарен пасатор:)

В лой, какъв брой - ами повече:) да кажем 50 мл., само че може и ръчичката ми да лейнала още, запържвам за доста малко сухите подправки - 5-6 разбърквания, прибавям зеленчуковата примес от лук, чесън и пипер - запържвам я най-малко 10 минути с непрекъснато бъркане и прибавям консервата домати, греша още 5 минути, прибавям доматено пюре концентрат (може да се пропусне, казвала съм и различен път), прибавям лещата, водата от варенето й. Бъркам още 10 минути. Дърпам от котлона.

В тава сипвам малко лой, подреждам грилования патладжан, обливам с ароматната примес с леща. Пека за 30 минути във фурната на 180 градуса с вентилатор.

Малко сибирски лук за лукс от тераската. И той към този момент цъфти.

За още забавни предписания, потърсете ме във
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР