Предлага се валидността на синята карта да се повиши до

...
Предлага се валидността на синята карта да се повиши до
Коментари Харесай

Вносът на чужди специалисти ще е по-лесен за всички сектори

Предлага се валидността на синята карта да се увеличи до 4 години и да отпадне описът с специалности, по който се внасят експерти без " пазарен тест ", т.е. доказване на недостиг тук.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Пазарът на труда доближава своя пик

Безработицата в България се задържа релативно непроменена към този момент шести месец
31 окт 2017
Дългосрочното командироване на служащи в чужбина ще е най-много за 18 месеца

Според постигнатото от обществените министри на страните от Европейски Съюз съглашение водачите на камиони ще бъдат изключени от измененията
24 окт 2017
" Уолтопия " подвигна крайните цени с 15% поради високите разноски за труд

Собственикът Ивайло Пенчев прикани за по-лесен достъп на чужденци до българския трудов пазар
25 сеп 2017
Докога ще порастват заплатите

Ако приходите ви не се усилват през последните години или не си вършите добре работата, или сте на неверното място и в неверния бранш
15 сеп 2017 Отдавна желаното от доста компании облекчение на процедурата за импорт на задгранични служащи скоро ще се случи. Защото това плануват промени, препоръчани сред първо и второ четене на проектозакона за Министерство на вътрешните работи - така наречен синя карта за висококвалифицирани чиновници от страни отвън Европейски Съюз да се издава при облекчени условия. Мерките бяха признати по време на изнесено в Русе съвещание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред. Предложението планува да се отстрани ограничаващият лист с специалности, съгласно който се внасят висококвалифицирани фрагменти. Допълнително валидността на картата ще се увеличи - от една година сега до четири години.

Промените срещнаха съпротива от страна на Българска социалистическа партия, които дружно със синдикални организации смятат, че по този метод се заплашва българският трудов пазар. Според тях една по-добра опция е да се вдигнат заплатите от страна на бизнеса. Председателят на комисията Цветан Цветанов обаче счита, че възнагражденията на висококвалифицираните фрагменти и по принцип са високи, само че все пак не доближават фрагменти, което прави наложителни ограниченията. Предложението и признатите текстове следва да бъдат импортирани за разглеждане в пленарната зала до две седмици.

Промените

В момента всяка синя карта се издава за по една година с опция да се възобнови за спомагателен интервал от още една, без ограничаване в броя на подновяванията. Трябва обаче да има съображение. С предлагането в проектозакона на Министерство на вътрешните работи първичният предел ще бъде повишен до 4 години. Също по този начин ще отпадне описът с специалности, по който могат да се внасят висококвалифицирани експерти без потвърдена липса на фрагменти (чрез " пазарен тест " ). Към момента този лист включва 10 специалности - от бранша на осведомителните технологии.

Предложението не би трябвало да срещне опозиция от страна на работодателските организации, защото представителите на бизнеса от дълго време показват улеснението на вноса на служащи като допустимо решение на дефицита на експерти. От друга страна, синдикалните организации показаха още при започване на годината, че не поддържат разширението на листата с специалности, защото това ще сложи в неравностойно състояние както българските, по този начин и европейските жители, и още веднъж сложиха въпроса за заплатите тук.

Възнагражденията обаче порастват със забележителен ритъм през последните години. Средната заплата нараства с сред 7 и 10% от началото на 2016 година, а минималната заплата я следва. Безработицата също последователно понижава и от ден на ден се доближава до предкризисните си равнища. В същото време обаче безработицата при хората с висше обучение е едвам 2.8%, което е под равнището, общоприето за цялостна претовареност (естествена норма). На процедура това значи, че се постанова да се търсят висококвалифицирани фрагменти на други пазари.

Другите оферти

Темата за облекчение на процедурата за издаване на сини карти беше повдигната още през септември от вицепремиера Валери Симеонов. По време на кръгла маса на тематика " Демографската рецесия и трудовата подвижност " той заяви, че държавното управление е подготвило измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи и следва да ги внесе в Народното събрание. Тогава обаче с изключение на анулацията на листата с специалности и снадки период бяха препоръчани и други ограничения, които към този момент не се загатват в настоящия набор от промени.

Така да вземем за пример преди месец и половина Симеонов увери, че таксата за издаването на синя карта ще бъде намалена с близо 200 лева до 245 лева Също по този начин се предвиждаше ускорена процедура за хора, които към този момент са работили в страната. Възможно е при полемики сред обществените сътрудници част от предложенията да са отпаднали, а в допълнение други могат да бъдат изменени при гласуването на второ четене във втора парламентарна комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР