Предизвикателството да шофираме в летни условия е същото като това

...
Предизвикателството да шофираме в летни условия е същото като това
Коментари Харесай

Гумите, климатикът в колата, умората – за какво трябва да внимаваме при шофиране през лятото

Предизвикателството да караме в летни условия е същото като това да караме в зимни условия. Това сподели автомобилният играч и сертифициран инспектор по стандарта за пътна сигурност Александър Димитров пред организация " Фокус ".

" Преди да тръгнем на път с автомобил, би трябвало да сме сигурни, че той е механически изправен. Налягането на гумите на автомобила, когато той е претрупан и когато не е, е друго и това е значимо да бъде взето поради, с цел да осигурим положително сцепление с асфалта ", означи специалистът.

Важно е да предвидим почивки, изключително при дълъг път. При първи признаци на отмалялост е значимо да се съблюдават няколко съществени правила. " Когато почувстваме отмалялост, би трябвало да спрем на първото допустимо място и да отпочинем. 10-15 минути биха могли да ни заредят и да оказват помощ да запазим себе си, фамилията си и близките. Когато пътуваме, постоянно вършим седалката да ни е комфортна, да ни е удобно и да се усещаме добре, а това е едни от факторите, които ни подготвят към заспиване. Моят съвет е да създадем седалката в некомфортно състояние – да вдигнем облегалката, да преместим седалката. Рефлексът от дъвченето на дъвка разсейва и не разрешава да се унесете. Може да бъде отворен прозорец, с цел да влиза въздух извън ", изброи Александър Димитров.

Климатикът в автомобила не би трябвало да е на доста ниски градуси, с цел да не се стига до топлинен потрес за организма при излизане от транспортното средство, посъветва още Александър Димитров.

Експертът съобщи, че всесезонните гуми не са подобаващи за изискванията в страната ни. " Всесезонната гума е направена за напълно друг климат. Винаги съм апелирал хората да карат със зимни и летни гуми. Апелирам да не се купуват гуми втора ръка, да се подменят на няколко сезона според от това какъв брой карат. Много значимо е съхраняването на гумата – температурите също въздействат на гумите, състаряват ги и те стават негодни за приложимост. Гумите би трябвало да бъдат в найлон и на проветриво място – в гараж, някъде, където температурите не са прекомерно ниски или високи ", изясни Димитров.

Аптечка и пожарогасител би трябвало да участват във всеки автомобил, напомни специалистът. Важно е да се знае, че пожарогасителят също има механически обзор, който се реализира на сертифицирани места. Той предложи да бъде обезпечен най-малко килограмов пожарогасител. Аптечката се подменя най-малко на 2 години, добави Димитров. Триъгълник също би трябвало да участва измежду атрибутите на всеки автомобил.

Експертът по пътна сигурност прикани пешеходците да бъдат деликатни на пешеходните пътеки. " Съобразявайте се, оглеждайте се и бъдете сигурни, че колата ще може да спре и ви е видяла. Има мъртва зона, мъртва точка, в която водачът не ви вижда и просто не може да спре ", изясни Димитров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР