Предишни революции в Иран бяха потушени чрез различни репресивни и

...
Предишни революции в Иран бяха потушени чрез различни репресивни и
Коментари Харесай

Мохамед Халаф: Западът може да продаде за горива протестиращите младежи в Иран, аятоласите се страхуват от бунтовете

" Предишни революции в Иран бяха потушени посредством разнообразни репресивни и жестоки способи. Още през 2009 година, когато имаше събития против фалшификациите на президентските избори, по-късно последваха през годините още 3-4 стопански протести с огромен мащаб. Този път обаче " дамата " е моторът на революцията. При предходните протести имаше убити по 3000 - 4000 души, само че тогава прожекторите на международните медии не бяха ориентирани към събитията в Иран. Легитимността на режима се опира върху две неща - експанзията и омразата към Запада, Съединени американски щати и Израел, а другото е ислямският шериат. Ако при тези две неща има дребна смяна и разхлабване, режимът към този момент няма да се разграничава от предходния ". Това съобщи пред Нова нюз журналистът и арабист Мохамед Халаф във връзка митингите на дамите в Иран и протестите против убийството на 22-годишната Махса Амини. 

" В протестите има разлика. Преди те бяха обществени и стопански, а в този момент виждаме зашита на човешките права на дамата. Това обаче придобива и стопански, и обществен размер. Забележете, сега приказваме за децата на ислямската гражданска война, 2 генерации, възпитавани в духа на ислямските шериат и доктрина. Днес те се отхвърлят от върховенството на религията в политическото ръководство на страната. В същото време споделят, че няма да разрешат повече на аятоласите да вземат решение орисите им. Затова виждаме огромния боязън в средите на ръководещите, които са и разграничени - по какъв метод да се отнасят към тази вълна. Самият президент на Иран Раиси е упрекнат във военни закононарушения против човечеството. Да напомня, че основният прокурор на страната изпрати 5000 дисиденти на разстрел при започване на революцията ", сподели още Халаф.

" Режимът има доста мощни позиции, тъй като се крепи на репресивни апарати, които могат да прибягнат до доста жестоки безчовечен ограничения против тези деца. Много е значим и въпросът - докога те ще имат поддръжка извън и каква ще е позицията на Европейския съюз и Съединени американски щати, които са жадни и гладни за петрола на Иран. В момента Европейски Съюз най-вече упорства пред Съединени американски щати да се подписа съглашение за газа. Дали в тази международна рецесия за горива младите момчета и девойки няма да бъдат продадени, както го направи Барак Обама през 2009 година, отказвайки да поддържа революцията им. Засега Байдън подхваща доста бързи наказания и наложи наказания против моралната полиция в Иран. Ще има и последващи санкции. Животът на дамата в Иран не се разграничава от останалите дами в Арабския свят. Много ирански публицисти, които живеят по света, са безапелационни, че аятоласите желаят да трансфорат страната в нова талибанска страна. Момчетата и девойките стачкуват и за нещо друго - те питат за какво са толкоз богата страна, а живеят неприятно? Това потомство в района не може да приема повече ръководство от сходен тип - с напън и корупционни схеми. Те обаче не могат да се оправят тъй като видяхме преди 11 година Арабската пролет. Тези млади момчета и девойки нямат опит. Видяхте ли какво се случи в България? Млади хора съумяха да ръководят 7 месеца и тук даже приказваме за европейска страна ", разяснява арабистът. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР