Предимствата на борсово търгуваните фондове – ETF, са доста, включително

...
Предимствата на борсово търгуваните фондове – ETF, са доста, включително
Коментари Харесай

Иван Такев: Борсово търгуваните фондове ETF предлагат широки инвестиционни възможности

Предимствата на борсово търгуваните фондове – ETF, са много, в това число и по отношение на договорните фондове и вложението в една кошница от акции. ETF са един специфичен тип договорни фондове, т.е. групови капиталови схеми, които набират средства от вложителите и ги влагат по тъкмо избран метод за реализиране на дадена тактика. Това сподели финансистът Иван Такев в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Стратегията може да се свежда до експозиция в избран бранш, в избран бранш или район, може да бъде и световна, добави той. " Креативността при основаването на борсово търгуваните фондове е в действителност огромна и тъкмо заради тази причина те оферират доста необятни капиталови благоприятни условия “, изясни специалистът. 

В взаимозависимост от тактиката, фондовете могат да бъдат разграничени на няколко разнообразни групи. Има фондове, които влагат единствено в акции или в избран бизнес, уточни Иван Такев. " Тук обаче незабавно би трябвало да създадем ангажимента, че съответният показател може да е секторен. Създаването на ETF върху някой от показателите автоматизирано дава експозиция към дадения бранш. ETF могат да бъдат къси, т.е. такива, на които цената им нараства и надлежно вложителите печелят при спад на цената на съответните акции. Могат да бъдат и ливъриджнъти, което значи, че те на процедура усилват придвижването на съответния пазар. Т.е. в случай че софтуерният бранш нарасне с 20 на 100 за дадената година, в случай че този е три пъти левъриджнат, на процедура ще нарасне с 60 на 100 “, изясни той. 

Той уточни какви са преимуществата на ETF от облигации по отношение на директното вложение в облигации. " На процедура пазарът на облигации е много капсулиран и затворен за самостоятелни вложители, защото нормално минималните размери, които се търгуват, са от порядъка на 100 000 лв., 100 000 евро, 100 000 $, и изискванията, които биха получили вложителите, се усъвършенстват при повишаване на размера на договорката. Фондовете за облигации обаче дават опция за вложение на доста по-малки суми, т.е. с няколко хиляди лв. отново може да получите експозиция към пазара на облигации, надлежно към лихвените проценти. Отделно те дават и ликвидност, каквато на пазарите на облигации няма, защото те са по-капсулирани и множеството от покупко-продажбите се случват на извънборсов пазар “, изясни специалистът.  

Борсово търгуваните фондове с по-висока ликвидност имат извънредно ниски разноски за ръководство – от порядъка на 0,1 на 100 от размера на вложените средства, означи Иван Такев. Активно ръководените борсово търгувани фондове имат по-високи такси, само че те още веднъж не се приближават до елементарните договорни фондове. " Това е едно от главните прерогативи. Второто е, че те се търгуват като акции, имат доста проведен ликвиден пазар “, добави той. 

Рискът при ETF е по-нисък, защото те съставляват диверсифицирана инвестиция. При секторните ETF диверсификация съществува, само че ETF е зависим на придвижванията на тези компании и тя е по-ограничена по отношение на общия показател, който покрива целия диапазон на всички промишлености и браншове, изясни Иван Такев.  

ETF в България се третират по същия метод както акциите. Борсово търгувани фондове на територията на Европейски Съюз могат да се оферират единствено в случай че са придружени с главен информативен документ, направен от ETF провайдъра и представляващ систематизирана информация с най-важните характерности на фонда. " По чисто регулаторни аргументи огромна част от американските фондове не са налични за самостоятелни вложители от Европейски Съюз по силата на Директивата за пазарите на финансови принадлежности и една друга инструкция, която дефинира условията към главните осведомителни документи. Т.е. ненапълно американският пазар на ETF е недосегаем за редовия вложител от Европейски Съюз “, изясни финансистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР