Преди време започнахме процес, свързан с промяната на начина, по

...
Преди време започнахме процес, свързан с промяната на начина, по
Коментари Харесай

Николай Денков: Конкурирането на нашия регион със западните държави, Китай и САЩ е постижима цел

П реди време започнахме развой, обвързван с смяната на метода, по който да гледаме на нашия район на Балканския полуостров, да гледаме на него като на един международен район, който да може да се конкурира със западните страни, да се съревновава с Китай, със Съединени американски щати . Нещо, което някои щяха да сметнат за смешка преди 10 години, само че към този момент е постижима цел. Това е нещото, което би трябвало да създадем, да покажем, че се развиваме дружно, тъй като Европа е мощна, когато всички нейни райони са мощни. Това сподели министър-председателят Николай Денков в своето приветствено слово на провеждащия се през днешния ден информативен ден за финансиране на високотехнологични научни проучвания и нововъведения на Европейският съвет по нововъведения, в съдействие с Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Събитието е в столичния хотел " Хаят Реджънси ".

Премиерът изрази своята благодарност към стратегиите, които са подкрепили развиването ни, в съдействие със западни университета и научни центрове, тъй че да е допустима конкуренцията със западните страни. 

" В това е силата на Европа – да можем да се развиваме дружно ", акцентира министър председателят Денков. 

“Да, постигнахме огромен прогрес, само че в случай че не надградим стореното дотук, няма да бъдем сполучливи. Това се желае от нас през идващите години – да бъдем по-бързи, по-силни, по-конкурентни, да бъдем в доста по-голяма степен отворени за съдействие с тези, които са към нас в Европа. Тогава ще бъдем сполучливи във всяко наше начинание ", сподели в умозаключение Николай Денков.

За него през днешния ден България е изцяло друга от това, което е била преди 10 години, когато по-малко от 10 % от децата в страната са били осведомени със смисъла на думата " предприемачество ". 

" Благодарение на поддръжката на Европейска комисия, с помощта на персоналните старания на мнозина в страната, този нрав е към този момент изцяло изменен ", посочи още министър-председателят.

На събитието през днешния ден ще се се показват другите посоки на стратегия " Хоризонт Европа " и опциите за поддръжка на иноваторите и откривателите в дълбоките технологии. 

Европейският съвет по нововъведения е най-голямата самодейност на Европейската комисия за поддръжка на нововъведения през целия витален цикъл от научни проучвания в ранен стадий до доказване на идея, трансфер на технологии, финансиране и разгръщане на започващи компании и дребни и междинни предприятия.

Чрез своите три инструмента – Pathfinder, Transition и Accelerator, Съветът дава финансиране на научни организации, стартъпи и дребни и междинни предприятия под формата на грантове и дялово участие/инвестиции, достигащи до 17,5 милиона евро за стартъп бенефициент. Организацията разполага с бюджет от 10,1 милиарда евро за интервала 2021-2027 година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР