Преди три години Европа, която е един от най-големите пазари

...
Преди три години Европа, която е един от най-големите пазари
Коментари Харесай

Европа иска да е лидер при батериите за електромобили

Преди три години Европа, която е един от най-големите пазари на електрически автомобили в света, беше напълно подвластна от вноса на акумулатори. Днес тя бърза да понижи тази взаимозависимост благодарение на локалния индустриален потенциал, написа Ирина Слав за Oilrpice.

По-рано тази година Европейски Съюз съобщи, че има проекти за няколко гигафабрики, които да създават от 7 до 8 милиона акумулатори за електрически автомобили годишно. Това би било повече от плануваното произвеждане на коли на ток за целия съюз. Според вицепрезидента на Европейската комисия Марош Сефчович, производителите на коли в Европейски Съюз ще бъдат напълно обезпечени от локалното произвеждане на акумулатори до 2025 година

Може би Сефчович е приказвал прекомерно рано, само че и бизнесът ненапълно подхваща сходна концепция. Volvo и шведският производител на акумулатори Northvolt неотдавна обявиха, че са сключили договорка за създаване на фабрика за акумулатори в Европа до 2026 година Капацитетът на новата фабрика обаче ще бъде доста висок - 50GWh годишно. Volvo възнамерява да създава единствено електрически коли след 2030 година, тъй че би имало смисъл да се обезпечи зареждането с акумулатори рано.

Междувременно Renault, който също има амбициозни електромобилни цели, съобщи през вчерашния ден, че е сключил договорка с китайска компания Envision за създаване на фабрика за акумулатори във Франция. Първоначално оборудването ще има потенциал от единствено 9 GWh годишно, когато бъде приключено през 2024 година, само че това ще бъде разширено до 24 GWh до 2030 година

Междувременно френският авто производител работи и върху различен фронт на произвеждане на акумулатори: той подписа предварителна договорка със стартъпът Verkor за взаимно създаване на акумулатори за бъдещите електрически модели на Renault.

Извън Европейски Съюз, Nissan разгласи разширение на индустриалната си мощ в Обединеното кралство, с цел да създава повече акумулатори от 2024 година Според известия, представени от осведомени, разширението може да изравни потенциала на завода с този на новата фабрика на акумулатори на Renault във Франция.

Northvolt по-рано този месец събра към 2,75 милиарда $ финансиране от компании като Volkswagen и Goldman Sachs. Съобщава се, че производителят на акумулатори в този момент коства към 11,75 милиарда $. Той също по този начин споделя, че е сключил покупко-продажби на стойност 27 милиарда $ с производители на коли, в това число Volkswagen и BMW.

Европейският пазар на акумулатори за EV е узрял. Благодарение на амбициозните нулеви цели на Европейски Съюз, автомобилните производители бързат да усилят производството си на електрически транспортни средства или да бъдат осъдени за отпечатъка от излъчванията на колите си. Някои към този момент дадоха обещание напълно електрическо произвеждане за по-малко от две десетилетия. Това значи доста акумулатори.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР