Преди старта на Консултативния съвет за национална сигурност червената лидерка

...
Преди старта на Консултативния съвет за национална сигурност червената лидерка
Коментари Харесай

Нинова преди КСНС: Иска нов антикорупционен закон

Преди старта на Консултативния съвет за национална сигурност алената лидерка Корнелия Нинова настоя, че би трябвало да се вземат съответни ограничения за битката с корупцията. Затова и тя е приготвила три съответни оферти, които да бъдат разисквани.
Нинова упорства за нов антикорупционен закон, както и да има действителен надзор върху осъществяването му. Тя акцентира, че смяната е наложителна, защото настоящият закон е " написан небрежно " и поправян към този момент четири пъти.

" Влизам с три съответни оферти. Първото е напълно нов антикорупционен закон, за който имаме подготвеност. Второ - да има правила за избор на двамата европейските прокурори, които би трябвало да работят в България. Предстои техният избор, а няма никакви правила и рискуваме още веднъж те да бъдат посочени непрозрачно и да бъдат едни послушковци ", сподели соцлидерката.

Нинова желае и смяна на пълномощията на основния прокурор и да се наложи правосъден надзор върху актовете на прокуратурата.

Предложенията й обаче не били мотив за връщането на социалистите в Народното събрание, посочи тя.

Нинова уточни и че предметът на КСНС не е да се види кой какви парцели е купувал и по кое време, а да се реши дали ще се борят в действителност с корупцията.

На влизане в президентството пък шефът на ПГ на " Обединени патриоти " Волен Сидеров се усъмни дали би трябвало нов антикорупционен закон.

" Не знам дали са нужни нови закони, нужни са нови хора ", сподели водачът на " Атака ".

Той регистрира и че тематиката с корупцията е значима. Но по какъв начин е обвързвана с националната сигурност - това ще е въпросът, който ще задам на президента и на останалите участници, добави Сидеров.

В 13.00 ч. на " Дондуков " 2 стартира свиканото от президента Румен Радев съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, отдадено на противодействието на корупцията по високите етажи на властта и нуждата от ограничения в тази тенденция.
 
На него участват министър председателят Бойко Борисов, основният прокурор Сотир Цацаров, ръководителят на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, водачът на " Атака " и ръководител на ПГ на " Обединени патриоти " Волен Сидеров, ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, водачът на " Воля " Веселин Марешки и други.

Това е второто съвещание на консултативния съвет, свикано от президента Румен Радев за предприемане на действителни ограничения за битка с корупцията, след мнението на КСНС от 17 октомври 2017 година Членовете на консултативния съвет тогава заявиха, че е нужен сложен метод, който наред с  предварителната защита, да се концентрира и върху разкриването, следствието и реализирането на наказателна отговорност; нормативна база, която да обгръща всички аспекти на предварителната защита, противодействието и битката с корупцията; ефикасни институции и механизми, както за предварителна защита и секване на корупционни практики, по този начин и за навреме откриване и следствие на корупционни закононарушения.

По-късно президентът наложи несъгласие върху Антикорупционния закон, защото съгласно него тези постановки не са били заложени в признатото законодателство.

Днешният КСНС се организира на фона на разразилия се през последните седмици скандал с жилищата на властта. Заради " Апартаментгейт " с постовете си се разделиха Цецка Цачева, Цветан Цветанов, зам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Цветанов напусна Народното събрание, само че остана зам.-председател на ГЕРБ и началник на предизборния щаб.

Миналата седмица основният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната касационна прокуратура да извърши инспекция и на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, на сина на шефа на Националното разследване Борислав Сарафов, както и на брачната половинка на шефа на Върховен касационен съд Лозан Панов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР