Преди старта да започне ремонтът на Етнографския музей, той бе

...
Преди старта да започне ремонтът на Етнографския музей, той бе
Коментари Харесай

Търсят място на последния мелничен камък от Хаджипетровата мелница в Бургас

Преди старта да стартира ремонтът на Етнографския музей, той бе изложен в двора на Бракаловата къща

Етнографският музей в Бургас, който преди седмица бе публично показан пред необятната общност с новата му визия, продължава да съхранява една парченце от предишното на града. Макар и неизложен в дейна експозиция все още, в архивите на музея седи мелничния камък от „ Огнената мелница ” на сем. Хаджипетрови, заяви за Флагман шефът на Регионалния исторически музей Милен Николов. Тепърва ще се търси място, на което той да бъде изложен.



Камъкът е единственият останал от няколкото такива, които са били в центъра на първата промишленост в Бургас. Той дълго време седеше край книжарницата „ Хеликон ”, намираща се в постройката точно на мелниците – като че ли пропуснат от десетилетията и поколенията. А в действителност съставлява детайл от най-старото промишлено дружество в града.

Създадени през 1872 година Големите бургаски мелници на Иван Хаджипетров бързо съумяват да се разрастнат в печеливш бизнес. Едва 12 години по-късно те стават клон на картел със седалище в Париж. Първоначално ежедневният им размер на произвеждане е 15 тона брашно – число, което по никакъв начин не е малко, само че след това то доближава до над 120 тона за денонощие, а самите мелници се трансформират в най-големите на Балканския полуостров и износът доближава до Цариград, Египет, Пирея и Егейските острови.
 Хаджипетровата мелница в центъра на Бургас. Снимка: Старият Бургас
Де-факто мелниците просъществуват над 120 години. След 9 септември са одържавени, а през 1999 година – няколко години след „ Промените ”, са приватизирани и продадени няколко пъти, до момента в който през 2001 година не афишират банкрут. Историята им печален край – машините са продадени за скрап, постройките изоставени, а индустриалният завет на Хаджипетрови в този момент се показва единствено в непокътнатия от Етнографския музей малничен камък.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР