Преди седмици българското общество бе ощастливено с новината че се

...
Преди седмици българското общество бе ощастливено с новината че се
Коментари Харесай

„Булсатком“ си позволява сателит, а „Дойче телеком“ и „Водафон“ не могат

Преди седмици българското общество бе ощастливено с новината че се изстрелва “първият български телекомуникационен сателит”. Че не е първият - не е. Че не е български - не е, и то по две аргументи - първо като технология е напълно американски, и второ, заради тази причина е кредитиран със 185 милиона $ от американска банка, която е и притежател до цялостното му погашение. Че не е телекомуникационен също не е, тъй като предназначението му е да ретранслира ефирен сигнал. Всъщност единственото българско в този план е рискът, който носи „ Булсатком “ и свързаната компания „ България Са “т, да не платят и американците да си приберат спътника, оповестява в. „ Труд “.

Преди няколко дни, на собствен ред гръцкото общество бе ощастливено с новината че се изстрелва „ Хелас Сат “ 3, по-голям и мощен спътник от “българския”. На никой в Гърция обаче не му хрумна да чества “възхода на гръцката галактическа наука”, защото спътникът е напълно с френска технология, а „ Хелас Сат “ е кипърска компания. По българската логичност, би следвало англичаните да честват, тъй като „ Булсатком “ е всъщност британска компания със седалище в Лондон, и цялата компания /имущество, акции, сметки и така нататък /е заложена в банките в Лондон на които „ Булсатком “ дължи към 80 милиона евро и просрочва заплащанията.

Въпреки горните обстоятелства, някой несъмнено ще си каже, какво пък, отлично на момчетата, организирали са се, взели са заем и са платили изстрелване на спътник, задминали са колоси като „ Водафон “, „ Дойче телеком “ и „ Ориндж “, които нямат спътник. Оставили са в прахта „ Теленор “, „ Мтел “ и „ Виваком “, които също нямат спътник. И всичко това щеше да е правилно, в случай че не са няколко неприятни обстоятелството.

Всеки български бизнесмен знае че друго може да не заплаща, само че Данък добавена стойност и обществено обезпечаване следва да се заплаща неотложно. Колкото и да е необичайно, Национална агенция за приходите търпи състояние в което „ Булсатком “ натрупва отговорности към Национална агенция за приходите от към 10 милиона лв.. Разбира се Агенцията постанова запор на сметките на „ Булсатком “, само че търпи обстановката в която паричния поток се отклонява през странични компании. Така да вземем за пример, компанията има 100% дъщерно сдружение “Продажби” ЕООД, което има за цел да събира парите от клиентите. Дружеството необичайно е оставено да действа без запорирани сметки, макар че явно то действа с цел да заобиколи запорите на Национална агенция за приходите. Така парите на българските данъкоплатци отиват за възнаграждение на случките на „ Булсатком “.

За възнаграждение на тези случки отиват и парите на редица компании в България на които „ Булсатком “ дължи към 30 милиона Евро просрочени над 90 дни. С месеци, в случай че не и с години са просрочени заплащанията към малките екрани като Нова ТВ, БТВ, Фокс и така нататък, които надвишават 10 милиона евро. Налице са и правосъдни искове против компанията. С месеци се бавят и заплащанията към чиновниците на „ Булсатком “, само че Агенцията по Заетостта необичайно не реагира.

Правният разбор на компанията повдига въпроса и за това, че с тази задлъжнялост компанията не е “функциониращо предприятие” и е евентуално шефовете на компанията да бъдат подведени под правосъдна отговорност в случай че не разгласят неплатежоспособност, за което са длъжни по закон.

Всичко това кара притежателите трескаво да търсят пари за избавяне на ситуацията. За страдание към този момент опитите да продадат „ България Сат “ 1, спътника изстрелян с толкоз фанфари, е малко евентуално, макар опитите и молбите към норвежки и израелски компании. Причината е че спътникът е прекомерно близо до прилежащ норвежки спътник и съгласно специалисти до 40% от потенциала на българския спътник е негоден заради интерференция(наслагване на двата сигнала) с норвежците.

В допълнение, компанията която „ Булсатком “ употребява в този момент за разпространяването на ТВ сигнала - „ Хелас Сат “ - изстреля нов и по-мощен от българския - спътник на същата позиция над България и ще изстреля още един през 2018, с което оптимално ще затрудни продажбите на „ Булсатком “ в района, както и продажбата на самия спътник.

Така също опитите на компанията да получи заем от частни банки са срещнали подигравка от банкерите когато са получили опция да видят финансовите резултати на компанията.

Единствено Българската банка за развиване, държавна банка за финансиране на дребния и междинния бизнес е изразила подготвеност да кредитира компанията. Как това е допустимо никой не знае.

Как, в случай че вие читателю сте с блокирани сметки от Национална агенция за приходите и дължи към четвърт милиард евро на разнообразни банки, освен това с просрочия, и още към 30 милиона евро на компании и чиновници, ще получи 20 милиона нов заем от банка, никой не знае. При това е ясно че с тези нови пари ще се заплащат остарели вземания към непознати банки - т.е. българските данъкоплатци ще избавят “бедни” банки като „ Дойче банк “ и „ Сити “. Плащането към остарели кредитори с парите от нови кредитори е един от главните знаци за финансова пирамида...
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР