Преди седмица ви разказахме за една от малкото добри инициативи

...
Преди седмица ви разказахме за една от малкото добри инициативи
Коментари Харесай

Ваучерите за храна: още за освободеното от данъци плащане към служителите

Преди седмица ви разказахме за една от дребното положителни начинания на властта - опцията с ваучерите за храна, които някои работодатели дават на своите чиновници, да се заплащат и битови сметки - за ток, за газ, за вода... Проблемът - какъвто още веднъж има - е, че до момента в който с едната ръка страната дава, с другата - взема. Или по-точно - не дава опция тези битови сметки да се заплащат през медиатори - да вземем за пример през банка или през клон на EasyPay. Остава само опцията да се заплати непосредствено на доставчика на услугата, само че какъв брой хора през днешния ден заплащат ток в клон на ЧЕЗ, да вземем за пример? Неефективността е заложена в закона и това е проблем.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/ваучери12.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 125 " height= " 188 " />

По тази тематика поговорихме с Меди Бенбугера - ръководител на Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Господин Бенбугера, защо могат да се употребяват ваучерите за храна към този миг по отношение на настоящата законова рамка?

- Възможността работодателите да обезпечават ваучери за своите чиновници е уредена в Закона за корпоративното подоходно облагане и Наредба №7 на Министерство на финансите. Възнагражденията под формата на ваучери са освободени от налози и осигуровки, както за чиновниците, по този начин и за работодателите, които ги дават.

В момента ваучерите за храна могат да се употребяват в заведения за хранене, заведения за бързо хранене, магазини за хранителни артикули, супермаркети и други Законът за бюджета даде опция с ваучери за храна да се заплащат битови сметки за електрическа енергия, вода, парно и газ, както и културни действия като кино и спектакъл. За задачата обаче тези обекти би трябвало да имат подписан контракт с операторите, издаващи ваучери за храна.

Колко хора употребяват ваучери за храна? А какъв брой работодатели дават ваучери за храна на чиновниците си?

- Над половин млн. чиновници получават ваучери за храна всеки месец, като сумата до 200 лева на чиновник е освободена от налози и осигуровки. Всеки шеф в частния бранш, който има чиновници на трудов контракт или контракт за ръководство, може да дава ваучери за храна. Повече от половината от компаниите, които дават ваучери, са дребни и междинни предприятия с под 50 чиновници. Ваучерите за храна остават една от най-предпочитаните обществени придобивки в България, като те усилват покупателната дарба на работещите, без да усилват данъчното задължение за работодателя и в това време водят до изсветляване на стопанската система.

Кой е виновен за това българите да могат да заплащат битовите си сметки с ваучери за храна? Защо към момента това не е допустимо?

- Със Закона за Държавния бюджет за 2022 година беше дадена опция доставчиците на комунални услуги да сключат контракти за приемане на ваучери като средство за възнаграждение на битови сметки. Оказва се обаче, че огромна част от тях разполагат с лимитирана мрежа от офиси, където работят с клиенти, или пък не желаят да одобряват ваучери. По-голямата част от разплащанията за битови сметки минават по банков път или през медиатори. Ето за какво е належащо да се разреши заплащането с ваучери и при тези трети лица, с цел да може оптимален брой консуматори на ваучери да се възползват от тази опция. Към момента операторите на ваучери би трябвало да подписват самостоятелни контракти с всички снабдители на комунални услуги. Повечето от огромните снабдители към този момент не оперират физически офиси и одобряват заплащания главно посредством банките или медиатори, които разрешават да се заплащат битови сметки. Към момента на операторите на ваучери за храна не е разрешено да подписват контракти с тези снабдители на услуги по отношение на настоящата нормативна уредба.

Колко време ще отнеме сключването на контракти с всички снабдители на комунални услуги?

- Това значително зависи и от самите снабдители, както и от опцията да се подписват контракти с трети страни.

Държавата направи поръчка, че ваучерите за храна ще могат да се употребяват за възнаграждение на туристически услуги. Възможно ли е все още това? Какво би трябвало да стане, с цел да се случи?

- В момента заплащането на туристически услуги с ваучери за храна не е допустимо. Такова предложение от Министерство на туризма има, само че то е част от предложенията за актуализацията на бюджета. Ако и когато това се случи, ще има изясненост във връзка с методите за използване и изискванията, при които хотели, да вземем за пример, биха могли да стартират да одобряват заплащане с ваучери.

Ваучерите за храна в България към момента се издават единствено на хартия, по кое време ще е допустимо да се издават и електронни ваучери?

- Да, в действителност България е последната страна в Европейски Съюз, където издаването на електронни ваучери за храна към момента не е разрешено законово. Например в прилежаща Румъния ваучерите са храна са напълно цифрови от началото на тази година, а даже в Молдова съществуват електронни ваучери. Операторите на ваучери за храна имат технологиите и ноу-хау да издаваме цифрови ваучери, защото множеството оператори го вършат на доста други пазари, като с цел да стане допустимо това и в България би трябвало да бъдат направени съответните промени в законодателната рамка. Системата на ваучерите за храна е мощно контролирана, средствата минават напълно по банков път и всяка стотинка се заявява в Национална агенция за приходите, тъй че ваучерите са един проследим и транспарантен инструмент, който служи за увеличение на покупателната дарба, само че и води до изсветляване на стопанската система. Дигитализацията е дълго чакана от работодателите и техните чиновници, изключително след пандемията, когато чиновниците на голям брой компании работят от разстояние. Надявам се, че тази смяна ще се случи допустимо най-скоро, тъй като потребителите на системата я чакат от доста време.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР