ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ Времетраене: 3 часа Режисьор: Кристофър Нолан В главните роли: Килиън Мърфи,

...
ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ
Времетраене: 3 часа
Режисьор: Кристофър Нолан
В главните роли: Килиън Мърфи,
Коментари Харесай

Какво да очакваме от Опенхаймер на Кристофър Нолан

ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ
Времетраене : 3 часа Режисьор : Кристофър Нолан В основните функции : Килиън Мърфи, Робърт Дауни-младши, Мат Деймън, Емили Блънт Бюджет : 100 милиона долара С какво да се подготвим : с книгата " Опенхаймер: Американският Прометей "
" Отчасти биография, частично трилър, частично филм на ужасите. " Така разяснява " Опенхаймер " Килиън Мърфи в изявление за Guardian. И въпреки това да е новият филм на Кристофър Нолан, за нас това е на първо място филм на Мърфи. 47-годишният ирландски артист влиза в ролята на Дж. Робърт Опенхаймер - физикът, сдобил се с нееднозначната купа " татко на атомната бомба ".

Задачата на Мърфи е нелека - Опенхаймер е персона, изтъкана от несъгласия. Евреин и болшевик, ослепителен академик и стряскащо доверчив, когато би трябвало да пази личните си ползи. Привързан към фамилията си, само че с няколко извънбрачни връзки. И може би тъкмо по тази причина артистът я приема толкоз драговолно - задоволително е да забележим филмографията му, с цел да сме наясно, че там лесни функции няма.

В тази се хвърля през глава - съвсем не се храни, сходно на самия Опенхаймер. Колегите му Мат Деймън и Емили Блънт го викат в края на всеки снимачен ден на вечеря, а Килиън Мърфи непроменяемо отхвърля. Посвещава се на проучване на героя си: " Интересува ме индивидът и какво се случва с него, откакто изобретява атомната бомба. Самата механика на последното не е за мен - нямам интелектуалната дарба да я проумея. "
 Снимка 627111

Според нас не е и нужно - като Роберт Опенхаймер участва в над 95 % от фрагментите на кино лентата на Нолан и ги изпълва до краен лимит. Слабата му физика, изпитото лице с изсечени скули, пронизващо сините очи, зад чийто взор се крият вселените в главата на учения - не е нужно да разбираш от квантова физика, с цел да си наясно, че Мърфи е идеален в ролята.
 Снимка 627110

Съвършен, с цел да съобщи най-голямото несъгласие на Опенхаймер, както и на всеки различен талантлив академик в историята - дали да продължиш с работата си, когато знаеш, че ще загубиш контрола над личното си изобретение? Дали да създадеш нещо с грандиозно значение за развиването на човечеството, когато с това слагаш на карта ориста на самото човечество?

Виждаме учения преди и след изобретяването на атомната бомба, сред " Осанна " след сполучливата експлозия при опита " Тринити " на 16 юли 1945 година в пустинята на Ню Мексико и " Разпни го " - няколко години по-късно, когато злокобната сянка на маккартизма пада над Съединените щати.
 Снимка 627114

" Престани да се правиш на страдалец ", споделя му брачната половинка на Опенхаймер Кити (Емили Блънт). " Имам кръв по ръцете си ", споделя Опенхаймер на президента Труман след стартирането на бомбите над Хирошима и Нагазаки.

Мъченик или злобен академик? Еднозначен отговор за човек като Робърт Опенхаймер няма. " Гений " обаче е най-честото определение, с което се снабдява режисьорът.

Да, това сигурно е най-амбициозният му филм, а терзанията ни за дължината му от три часа се оказаха неоснователни - всяка минута е оправдана. Оправдан е и непредвиденият метод, по който показва гърмежа при " Тринити ", когато целият тон изчезва и оставаме безмълвни във вакуума на следствията, които ще има сполучливото основаване на атомната бомба.
 Снимка 627109

е огромен, напрегнат, великански филм, в който присъщото за Нолан образно угощение тежи еднообразно с чудесната актьорска игра на Мърфи, Робърт Дауни-младши, Мат Деймън, Флорънс Пю, Емили Блънт, Кенет Брана, Джош Хартнет и Том Конти като доста достоверен Алберт Айнщайн.

Филм, който има и още едно огромно предимство. Не се пробва да дава отговори. Защото за персони като Робърт Опенхаймер еднопосочни отговори не съществуват.

" Опенхаймер " е по кината от 21 юли
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР