Преди по-малко от година светът бе по-достъпен от всякога. Повече

...
Преди по-малко от година светът бе по-достъпен от всякога. Повече
Коментари Харесай

Денят, в който небето опустя

Преди по-малко от година светът бе по-достъпен от всеки път. Повече хора пътуваха по-често до повече места от когато и да било преди. За авиацията десетилетието след финансовата рецесия от 2008-2009 година бе извънредно сполучливо. През 2019 година самолетните компании са превозили рекордните 4,5 милиарда пасажери по отношение на 2,25 милиарда през 2009 година и реализираха незабравим напредък от близо 50 %. Достъпността на летенето роди цяла една нова прослойка, водеща живот фантазия - цифровите номади. Пандемията от ковид ненадейно постави завършек на този напредък. Самолетите останаха на земята, страните затвориха границите си, стотици хиляди водачи, стюарди и летищни чиновници изгубиха работата си, държавните управления трябваше да влеят десетки милиарди, с цел да могат самолетните компании да оцелеят. За мнозина това е най-тежката рецесия в историята на авиацията.

Спускащи се бариери

С разрастването на епидемията концентрично се разшири и обсегът на " зоните, неразрешени за полети " в опит да се понижи риска от преместване на патогена. В началните стадии имаше прекомерно малко информация за опасността от предаване на вируса измежду стотиците хора, настанени за часове близо един до различен в затвореното пространство на самолета. А концепцията стюардесите да носят маски по време на полет в началото звучеше като разкол за стандартите на обслужване в сектора.
Ако обаче в средата на януари единствено обособени компании спираха полетите до обособени градове, то в средата на март към този момент цели страни прекъснаха връзките си с останалия свят. На места - до съвсем безспорна изолираност. Австралия наложи едни от най-строгите ограничавания в света на 20 март, а границите й остават затворени и досега, като се изключи дребен " зелен кулоар " за идващи от Нова Зеландия. През януари в страната континент са пристигнали 2,3 милиона души. През септември - едвам 16 720.
Скоростта на този развой изненада стотици хиляди хора надалеч от домовете им и откакто опциите за намиране на различни направления се изчерпаха, държавните управления проведоха специфични полети, които да прибират жителите им от чужбина. Само Съединени американски щати за първото полугодие прибраха 101 386 американци с 1140 полета от 136 страни и територии. Въпреки това не всички съумяха да се върнат вкъщи. Чешка двойка вместо седмица прекара на Малдивите 127 дни, а японецът Йесе Катаяма " заседна " в Перу за близо седем месеца, само че пък сбъдна фантазията си, откакто получи като подарък от локалните власи самостоятелно посещаване в античния град на инките Мачу Пикчу.
Различните правила във всяка страна, изменящи се безусловно за часове, в допълнение хвърлиха в потрес сектора, привикнал да отделя години за обмисляне на полетите. При полет от Амстердам до Шанхай да вземем за пример екипаж на KLM научи някъде над Новосибирск, че след идването си ще би трябвало да се подложи на 14-дневна карантина в китайска държавна болница. Само незабавните договаряния сред нидерландските и китайските управляващи разрешиха на екипажа да остане на борда и след 18 часа да върне машината вкъщи.

Съществуване на ръба

" Оцеляване ". Това е единствената дума, с която шефът на KLM Питер Елберс обрисува пред сътрудниците си главния приоритет на компанията.
Международната асоциация за въздушен превоз (МАВТ - IATA) чака през 2020 година търсенето на авиопътувания да се свие с 66 % по отношение на спада от едвам 1,2 % при рецесията от 2009 година, откакто в избрани интервали бяха регистрирани близо 90-процентови сривове на авиотрафика.
Това значи, че тази година 2,3 милиарда души по-малко ще летят, приходите на сектора ще се срутен от 838 до 419 милиарда $, а изгубените работни места до края на годината могат да доближат половин милион.
Авиацията губи пари освен поради неналичието на доходи. Затварянето на границите и намаляването на търсенето принуди самолетните компании да спрат от придвижване огромна част от флотилиите си. В края на април, през интервала на най-строги ограничавания в Европа, на земята са близо 7000 от общо към 8000 самолета, които летят в зоната на Евроконтрол. Най-големият европейски " склад " за самолети е в Теруел, Испания, и чиновниците са принудени да играят на " тетрис " със самолетите, с цел да ги сместят оптимално и да намерят място за още машини. " Паркоместа " заделиха и настоящи летища, чийто нормален потенциал остана необработен. А с цел да могат самолетите някой ден да се върнат в небето, поддръжката не е лесна, нито евтина.
Авиацията топи кешовите си запаси и за възобновяване на цената на билетите за анулирани полети. Опитите да се оферират вместо това ваучери за по-късна дата като цяло не срещнаха благосклонността на регулаторите.
За оцеляването си самолетните компании, в това число най-големите и одобрени играчи, бяха принудени да разчитат на държавна помощ. Lufthansa изиска помощ още на 13 март и в последна сметка получи над 6 милиарда евро. Общо европейските държавни управления предоставиха към 30 милиарда евро за избавяне на авиопревозвачи, а още 7 милиарда са в стадий на договаряне. Американските самолетни компании получиха от Вашингтон 25 милиарда $ (вече са съвсем изчерпани) и се надяват на още толкоз от новия пакет стопански ограничения, който Конгресът разисква. Много не оцеляха, в това число LATAM и Avianca - двeте най-големи в Латинска Америка.

Бъдеще на ваксини и бързи проби

Възстановяване на авиацията не се чака преди 2023 година, а съгласно някои специалисти и до 2024-25 година. Много ще зависи от това, дали секторът ще успее да убеди пасажерите и управляващите, че летенето още веднъж е безвредно.
Рискът от предаване на ковид на борда на аероплан е 1 на 27 милиона, обявиха в взаимна презентация през октомври тримата огромни самолетостроители и по принцип върли съперници Airbus, Boeing и Embraer. Според един от създателите на изследването, на което се основава това изказване обаче, сходни калкулации съставляват само " неприятна математика ". Все отново самолетните компании не престават да залагат на засилена стерилизация, наложителни маски за пасажерите и екипажа, прекъсване на кетъринга и списанията, както и на усъвършенствани вентилационни системи, с цел да понижат риска от възпаление по време на полет.
Засиленото тестване на пасажерите преди качването им на борда пък е метод да не се позволен възможни вирусоносители за полета - от към този момент общоприетото мерене на температурата при влизане на летищата до наложителни проби за Ковид-19, направени избран интервал преди излитането, и бързи проби на самия терминал. Усилията на самолетните компании да разработят надеждна, бърза и евтина система за тестване са израз на вярата им, че по този метод биха могли да убедят държавните управления да се откажат от наложителната карантина за идващи пасажери - фактор, който разубеждава мнозина искащи да пътуват.
" Имаме потребност от тестване, тъй като би трябвало да се отървем от карантините ", призна районният вицепрезидент на МАВТ за Азиатско-тихоокеанския район Конрад Клифърд. Във Франция тази тактика съумя, във Англия - не, и това стана причина лондонското летище " Хийтроу " да загуби купата си на най-натоварено в Европа от парижкото " Шарл де Гол ".
С приближаването на всеобщото имунизиране против Ковид-19 се обмисля дали да не бъде въведено наложително условие пасажерът да е имунизиран, с цел да се качи на борда. Австралийската Qantas към този момент разгласи такива планове, други изрично отхвърлят сходен метод.
МАВТ, настрана пет огромни самолетни компании и някои страни към този момент завършват работата по система за цифров " здравен паспорт ", който да дава на авиационните управляващи и държавните управления стандартизирана и надеждна информация за направените от пасажера проби, а в бъдеще - и ваксини. Междувременно към този момент се разви черен пазар за подправени негативни проби за ковид.
Дори тези старания да се увенчаят с триумф обаче, авиацията няма автоматизирано да се върне към положението си от преди пандемията. Спасяването от държавната хазна значи, че самолетните компании ще бъдат обремени със обилни задължения за прочут интервал, както и с условия, признати в подмяна на избавителните бюджетни средства. Срещу помощта от 7 милиарда евро Air France да вземем за пример даде обещание да свие на половина въглеродните излъчвания от вътрешните си полети до 2024 година и да ограничи късите полети, които се припокриват с жп направления.
Потребителските привички и търсенето също евентуално няма да бъдат същите, изключително при бизнес пътуванията. Корпоративните чиновници, пътуващи по работа, са едвам 12-15 % от пасажерите, само че те нормално заемат по-скъпите места и по някои направления от тях идват до 75 % от облагата от полета. С коронакризата обаче доста компании премислят разноските си, а цифровата среда се утвърди като задоволително ефикасен метод за бизнес срещи.
Хигиена, строги здравни стандарти, оптимизация, нови технологии - по този начин звучат целите на водачите в сектора за идващите пет години

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР