Преди откриването на конференцията Ролята на неправителствените организации за подобряване

...
Преди откриването на конференцията Ролята на неправителствените организации за подобряване
Коментари Харесай

"Инерком" обяви как се движи финансирането на сделката за ЧЕЗ и от кого зависи влизането на държавата в нея

Преди откриването на конференцията " Ролята на неправителствените организации за възстановяване на енергийната политика и нормативната база в региона на енергетиката – провокации пред Югоизточна Европа ", в която присъединяване ще вземат министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович, изказване пред медиите направиха Веселин Захариев и Милена Стоева от екипа на " Инерком " - компанията на Гинка Върбакова, която купи " ЧЕЗ България "..

Не считаме, че Еврокомисията е належащо да се намесва в една чисто комерсиална договорка, съобщи Стоева. Вчера от медиите разбрахме, че е образувана комисия в Народното събрание за договорката за ЧЕЗ. Все още нямаме нужната информация това под каква форма би могло да се отрази. Продължаваме да водим диалози с банките в градивен проект – какво ще е финансирането, какви ще са идващите стъпки. За тази комисия към момента не сме реагирали и те не са реагирали по отношение на нас, уточни Захариев.

Милена Стоева посочи, че общоприетият период Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по договорката е 25 работни дни, като има опция той да бъде продължен с 10 работни дни. Всяко искане на документи или спомагателна информация от страна на комисията към нас като заявител ще удължи периода от 10 до 14 дни. Ако Комисията вземе решение да прави разширено изследване, а ние считаме, че все още такава процедура не е използвана в нашия случай, процедурата може да бъде удължена и до три месеца, изясни Стоева.

До през вчерашния ден бяхме фокусираме върху подготовка на уведомлението, занапред ще фокусираме нашите старания върху подготовката на разбори, които са нужни да продължат договарянията с Прага, добави тя.

Темата към момента е отворена, явно, че ще има още вести в една или друга посока. Ако ЧЕЗ каже " не " на влизане на страната, даже и ние да кажем " да ", договорът не може да бъде негоден едностранно, сподели Веселин Захариев. До огромна степен решението по какъв начин ще продължи договорката оттук насетне зависи от продавача, съобщи Милена Стоева. Казусът е извънредно сложен, детайлите занапред ще се дискутират, добави Веселин Захариев.

" Ние не сме спирали да работим по финансирането. Няма отвод от страна на финансовите институции ", съобщи ръководителят на Съвета на шефовете на " Инерком " Милена Стоева.

На въпрос по отношение на финансирането финансовият съветник Веселин Захариев изясни, че то ще общоприетоо за сходни покупко-продажби - част от финансирането ще бъде със личен капитал, а останалите средства - от банки.

" В момента се водят договаряния за съотношението личен капитал към банково финансиране. Преговорите се водят в един естествен звук. Целият този звук, който се подвига в последните няколко седмици, не ни оказва помощ чак толкоз доста, леко бави цялата задача, само че работим много градивно, всеки ден сме с банките. Нещата се развиват ", увери Захариев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР