Депутатите отложиха с една година либерализацията на пазара на електроенергия

...
Депутатите отложиха с една година либерализацията на пазара на електроенергия
Коментари Харесай

Окончателно - парламентът отложи либерализацията на цените на тока с една година

Депутатите отложиха с една година либерализацията на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори. Парламентът одобри на второ четене промени в Закона на енергетиката, откакто  миналата седмица одобри на първо четене три законопроекта за промени в закона, импортирани от Корнелия Нинова " Българска социалистическа партия за България ", Красен Кръстев от ГЕРБ-СДС и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, Павела Митова " ИТН " и група народни представители.

Корнелия Нинова направи публицистично предложение, с което либерализацията да се отсрочи с три години, само че то беше отхвърлено. 

На 5 октомври Народното събрание утвърди промени в Закона за енергетиката, които включваха либерализация на енергийния пазар за битовите консуматори. Измененията предвиждаха от 1 юли 2024 година Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде публичен снабдител и да се отстранен квотите на производители за контролирания пазар.

Днес Народното събрани гласоподава Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да организира производството и да дефинира съставния елемент от контролираната цена на крайния доставчик във връзка със снабдяването с електрическа сила на битови крайни клиенти за регулаторния интервал, който стартира от 1 юли 2025 година

Депутатите записаха, че в период до 30 юни 2025 година крайните доставчици ще подписват контракт за компенсиране с Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". До 31 май 2025 година КЕВР и Министерството на енергетиката ще организират осведомителни и разяснителни акции за битовите крайни клиенти по отношение на изгодите от либерализацията на пазара, опциите за избор на краен снабдител и опциите за компенсиране на цените на битовите крайни клиенти.

Парламентът реши до 1 януари 2026 година  КЕВР да показва на Европейската комисия отчет за оценка на напредъка към реализиране на ефикасна конкуренция сред доставчиците и прехода към пазарно обусловени цени за битови клиенти.

По време на дебата Павела Митова от „ ИТН “ (ИТН) уточни, че причините, с които са били направени промените по Закона за енергетика, а точно, че би трябвало да получим парите по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), не дават съображение да се одобряват неща, които не са ни наложителни.

" Трябваше малко повече да се заложи върху едни транспарантни механизми за реализирането на тази либерализация ", счита Митова. 

Аз не виждам под каква форма тази подготовка ще се извърши до тези дати, които оферирате, сподели Радослав Рибарски (ПП-ДБ) и посочи, че сме в подготовка за либерализация от 2019 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР