Преди около пет месеца повечето израелци приеха, че харесва ли

...
Преди около пет месеца повечето израелци приеха, че харесва ли
Коментари Харесай

Опасенията в Израел - след втория вот за година може да има и трети

Преди към пет месеца множеството израелци одобриха, че харесва ли им или не, Бенямин Нетаняху е спечелил още едни избори. Днес те са отново на изходната точка и умуват за кого да гласоподават (и дали въобще да гласуват). До повторни избори се стигна, откакто Нетаняху не съумя да образува коалиция и неговите поддръжници в Народното събрание гласоподаваха за разформироване на Кнесета. Те прибягнаха до този ход, тъй като в противоположен случай президентът щеше да разпореди мандат за сформиране на държавно управление на различен, както следва от разпоредбите.

Има необятно споделяни опасения, че резултатът ще значително същият и че даже е вероятен трети избор. Дясната партия " Ликуд " на Нетаняху още веднъж е в оспорвана конкуренция с центристката партия " Синьо и бяло ". Последната декларира, че няма да контактува с " Ликуд ", до момента в който партията се оглавява от Нетаняху, който е разследван за корупция.

Нетаняху от своя страна даде обещание да образува не държавно управление на единството, а " мощно дясно държавно управление ". През април президентът разпореди на него да образува държавно управление, тъй като блокът на десните и религиозни партии бе по-голям от този на центристките, левите и арабските партии. Това означаваше, че Нетаняху е получил повече рекомендации да оглави държавно управление, в сравнение с съперника му Бени Ганц, който очевидно не можеше да образува коалиция.

" Изглежда, че в този момент сме в сходна обстановка като през април ", сподели професор Тамар Херман, научен шеф на Центъра " Гутман " за публично мнение и политически проучвания. Според Херман, която е съиздател на месечния " Индекс на мира ", основан на социологически проучвания, израелското общество е " разграничено съвсем на половина ". Ключов аспект на вота ще бъде изборната интензивност, сподели тя, отбелязвайки, че

през април имаше спад на броя на гласувалите

гласоподаватели в контрастност с предходни избори. " Изглежда, че отново ще има спад ", сподели тя, като посочи, че арабските гласоподаватели са разочаровани от своето управление и евентуално в техния бранш ще бъде записана ниска интензивност.

Центърът и левицата, добави тя, също демонстрират " по-слаб интерес към изборите ", в сравнение с десницата и религиозните партии. Това съгласно нея може да се дължи или на обстоятелството, че техните гласоподаватели считат изборите за " изгубена идея ", или тъй като сформирането на многочислени съюзи сред другите по-малки партии е оставило у тях чувството, че никоя партия не показва същински ползите им.

Професор Джонатан Ринхолд от университета " Бар Илан " също счита, че се чака ниска интензивност, изключително в левия център. " Ако изборната интензивност е ниска, това е от изгода за десните и религиозните партии ", сподели Ринхолд, който е заместник-ръководител на отдела за политически изследвания и старши откривател в Центъра " Бегин-Садат " за стратегически изследвания към университета.

Религиозните партии имат по-висока от междинната изборна интензивност заради идеологически аргументи, посочи той. Той чака да бъде по този начин и на тези избори. Въпреки това съгласно него блокът на десните и религиозни партии няма да получи болшинство и Нетаняху " или ще подаде оставка или " Ликуд " ще " забие нож в гърба му ". В този случай той планува държавно управление на единството, включващо партия " Ликуд " с нов водач, " Синьо и бяло " и крайнодясната партия " Израел Бейтену " ( " Нашият дом Израел " ).

" Израел Бейтену " отпред с Авигдор Либерман бе решаващият фактор на предходните избори. Приемаше се за даденост, че тя ще се причисли към обединението, само че Нетаняху се провали в посредничеството сред нея и ултраортодоксалните партии по въпросите на религията и страната. Оттогава " Израел Бейтену ", която съумя с тъга да премине изборния предел през април, бележи растеж на известността си съгласно анкетите. Тя

съумя ненапълно да промени предизборния спор сред партиите

от " десни против леви " към " религиозни против всемирски ". Либерман се зарече да не бъде част от държавно управление, ръководено от еврейското религиозно право. " Ако той завоюва още пет места, това може да значи, че неговите гласоподаватели не са десни (каквито са по традиция) ", сподели Херман. Макар партията на Либерман да е дясна по въпросите на сигурността и дипломацията, тя може да притегли повече леви гласоподаватели поради позицията си по въпросите на религията и страната, като гражданския брак, който сега не съществува в Израел.

Херман също позволява опцията за държавно управление на единството и е съгласна, че това не наподобява допустимо, в случай че Нетаняху остане отпред на " Ликуд ". Тя прибавя, че е допустимо да има държавно управление без болшинство, което се е случвало в предишното, с една партия, подкрепяща го извън. Ако се стигне до държавно управление на единството, сподели тя, това ще бъде нова обстановка, по-скоро с десноцентристко, в сравнение с левоцентристко държавно управление. " По-рано ние нямахме център ", означи тя. " Днес левицата се е свила дотам, че едно държавно управление на единството евентуално ще включва центъра и " меката десница ".

Както Херман, по този начин и Ринхолд не имат вяра да има трети избори. Всъщност президентът Реувен Ривлин се закани да направи всичко допустимо, с цел да ги предотврати. " Правителство ще има ", уверен е Ринхолд. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР