Преди около две години на бул. Витоша в центъра на

...
Преди около две години на бул. Витоша в центъра на
Коментари Харесай

Защо насилието срещу жени в България няма да бъде забранено

Преди към две години на бул. " Витоша " в центъра на София имаше акция " Извърви километър в нейните обувки ", която имаше за цел да притегли публичното внимание върху насилието над дами

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Всеки ден бавене на Истанбулската спогодба заплашва живота на хиляди българки

Позиция на Българския фонд за дамите по отношение на разногласията по ратификацията на Истанбулската спогодба
4 яну 2018
Осем министри са дали своят вот против конвенцията за отбрана на дами от принуждение

Спекулациите към Истанбулската спогодба основават комфортна димна завеса за същинските политически кавги
3 яну 2018
В Турция демокрацията е в заплаха

Някога турците виждаха себе си като народ, който може да сплоти мюсюлманската просвета със западната народна власт и секуларизъм. Вече не.
30 дек 2017
Хората, взели участие в акцията #MeToo, са " Личност на годината " на сп. Тime

Сред номинираните бяха президентите на Съединени американски щати Доналд Тръмп и на Китай Си Цзинпин, севернокорейският водач Ким Чен Унн, саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, създателят на Amazon Джеф Безос и режисьорката на " Жената знамение " Пати Дженкинс
6 дек 2017
Да си поговорим за секс. И тормоз

Това е проблем, чието решение изисква смяна в настройките и социална сензитивност
27 окт 2017 Ден откакто в сряда държавното управление, въпреки и разграничено, одобри план на закон за ратификация на Истанбулската спогодба, която планува ограничения против насилието против дами, все по-очевидно става, че този закон най-вероятно няма да мине в Народното събрание.

Още в сряда вечерта управлението на Българска социалистическа партия популяризира позиция против утвърждението на конвенцията с безусловно същите опорни точки, които популяризират националистите във властта. Така периметърът на вероятните поддръжници на конвенцията в Народното събрание значително се стеснява. На първо място, това са депутатите от ГЕРБ, въпреки че е подозрително до каква степен единни ще са те, защото измежду самите ръководещи има разделяне по тематиката. Вече стана известно, че при гласуването в Министерския съвет срещу конвенцията са били освен министрите от квотата на партиотите, само че и трима от министрите от квотата на ГЕРБ - министърът на превоза Ивайло Московски, на финансите - Владислав Горанов и на опазването на здравето Кирил Ананиев, дружно с тези от квотата на патриотите - вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и Нено Димов на екологията и Емил Караниколов на стопанската система. Последният осми министър, останал срещу ратификацията към този момент не е прочут, само че той очеведно също е на ГЕРБ.

След като патриотите първи оповестиха противоречие с конвенцията, средите, от които най-голямата група в Народното събрание може да търси поддръжка, остават Движение за права и свободи и Воля.

Докато позицията на Вътрешна македонска революционна организация, а дружно с това и на останалите от " Обединени патриоти " не е изненадваща, защото беше публикувана в дните към Коледа, само че мнението на управлението на социалистическата партия шокира даже и част от партийните членове. В сряда вечерта водачът Корнелия Нинова популяризира в обществената мрежа решение на Изпълнителното бюро, че конвенцията не следва да бъде утвърдена. " Винаги сме се борили срещу насилието над дами и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални акции в отбрана на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и дамите. И отсега нататък ще отстояваме тези позиции. Но няма по какъв начин да приемем текстове в Истанбулската спогодба, които задължават: " страните да подхващат ограничения за поощряване на промени в обществените и културни модели на държание на дамите и мъжете за премахване на предубеждения, традиции, обичаи и всевъзможни други практики, учредени на стереотипни функции за дамите и мъжете ". Както и: " обществен пол " и " включване на съгласуван с разрастващите се благоприятни условия на учащите се образователен материал по въпроси като нестереотипни функции на пола ", гласи позицията на " Позитано " 20. От Българска социалистическа партия се базират на това, че Комитетът на министрите на Съвета на Европа не е одобрил документа с консенсус, а пък от май 2011 година до момента той е утвърден от 28 от всичките 47 страни членки на организацията, както и от 17 от всичките 28 от Европейски Съюз. Ръководството на Българска социалистическа партия твърди, че решението на кабинета разделя обществото, предлага тематики, които основават напрежение и ненавист. Социалистите упорстват договорът да бъде изтеглен от Народното събрание.

В същия ден вицепрезидентът и някогашен народен представител от социалистическата партия в Европарламента Илияна Йотова, също в обществената мрежа, отбрани тъкмо противоположната позиция. Тя напомни, че е работила за приемането й и даже е провела кръгла маса по тематиката. " Честно казано, не разбрах от къде потегли подправената вест за " признание на трети пол " и така нататък, само че всеки, който си е направил труда да прочете текста, е видял, че там такова нещо не съществува ", написа Йотова. " Надявам се всички дами жертви на принуждение да се осмелят да се опълчат против насилниците си, тъй като към този момент ще знаят, че страната им ги поддържа и има към кого да се извърнат. Дори и единствено това да е реализирано с подписването на конвенцията, е голяма стъпка за нашето общество ", разяснява вицепрезидентът.

Междувременно в групи на последователи на Българска социалистическа партия започнаха полемики по решението на управлението. Младежи напомнят, че са правили акции против насилието върху дами, раздавали листовки и така нататък Юристи пък припомнят, че е имало и грациозен излаз от проблема - като се ратифицира с запаси, в случай че толкоз някои от текстовете тормозят политиците. Позицията на левицата е сигурно прибързана, по-скоро плод на устрема да се налучкат преобладаващи публични настроения, в сравнение с съществено аргументирано мнение.

Същинският проблем в едностранния обществен спор до момента, е, че причините против конвенцията просто не са правилни, те са подправена вест. Същевременно те се преповтарят от министри, депутати и дори в позиции на цели партии и стават основа за политики. Срещу Истанбулската спогодба се оповестиха и Съюз на демократичните сили, настрана и водачът им Божидар Лукарски, някогашният министър на опазването на здравето от Република България Петър Москов, православни организации. Мотивите им звучат като под индиго, единствено Лукарски се отличава с " автентичност " на съображенията: поради истанбулската спогодба спортистките дами щели да бъдат дискриминирани, когато се състезават с мъже, а когато едно жена кандидатства за работа, можело да бъде изместена от мъж, преоблечен като жена(!). Подобни съображения нтрудно могат да бъдат обяснени единствено с очевидния факт, че Лукарски не е чел конвенцията, нужно е освен това.

Конвенцията не приказва нито за еднополови бракове, нито за трети пол, нито за проучване на хомосексуалност, тя не постанова промени в конституицията, нито приемане на бежанци поради тяхната половост, безапелационна е Десислава Ахладова, заместник-министър на правораздаването , работила по плана за ратификация до момента (виж в карето най-отдолу). В момента в Министерството на правораздаването се работи по два пакета законопроекти за смяна в наказателноправната и гражданскоправната сфера, без които конвенцията, даже да бъде утвърдена, ще остане единствено лист хартия. Предвиждат се промени да вземем за пример в Закона за отбрана от домашното принуждение, където да се разшири закрилата и за принуждение учредено на пола, без значение дали е осъществено в фамилията или отвън него. Така ограниченията, планувани за отбрана от домашно принуждение, ще бъдет планувани и за дами, пострадили от принуждение единствено тъй като са дами.

Едно само изменение в Семейния кодекс се планува – при решение на въпроси, зараждащи при бракоразвод на родителите, би трябвало да се вземат поради в случай че има, данни за принуждение над дами, въпреки и да не е домашно принуждение. В Закона за правната помощ се вкарва право на правна помощ в тези случаи. В наказателното право се вкарва на формулировка за гонене и инкриминиране на всички форми на редовно гонене и други

Показателно е, че тълкуванията, които експертната общественост прави на конвенцията, са напълно разнообразни от тези на съперниците й.

Според някогашния български арбитър в Страсбург Здравка Калайджиева, конвенцията по никакъв метод не опонира на конституцията, не постанова трети пол, не приказва за еднополов брак, тя просто има различен предмет - отбрана от принуждение, учредено на пол.

" Целта на конвенцията не е да даде друго от обичайното в едно общество определение на понятието жена, а да предотврати, преодолее и накаже насилието и принудително наложените стандарти за ролята на дамата в обществото. От мнението на някои политици излиза, че те по принцип поддържат ограниченията против насилието по отношение на дамите в фамилии от обичайния смисъл, само че не възразяват против насилието в не толкоз обичайните двойки. Аз нямам нищо срещу съжителството на хората съгласно техните продпочитания, имам срещу насилието в тези съжителства. А дали ни харесват или не, еднополовите двойки съществуват, само че не за тях става дума в конвенцията, и нито законът, нито БПЦ са в положение да ги забранят, тъй като те в действителност съществуват. А че България има проблем с насилието против дами е реалност, прочут от дълго време ", разяснява Калайджиева пред " Капитал ".

" С всеки ден, в който ратификацията на Истанбулската спогодба се отсрочва, се заплашва живота на хиляди българки. И сме безпределно учудени, че точно патриотична партия подлага на риск живота на българските дами и девойки, а лява партия отхвърля да поддържа ползите на потиснатите и да работи за решение на неравенствата. " Това е записано в позиция на Български фонд за дамите, в която се прави разбор на Конвенцията . В позицията се споделя, че на никое място в задачите на конвенцията " не се загатва " трети пол " (каквото и да схващат под него съперниците на Конвенцията), нито " въвеждане на гей бракове ". Десислава Ахладова, заместник-министър на правораздаването:
Конвенцията не приказва нито за еднополови бракове, нито за трети пол, нито за проучване на хомосексуалност

Когато се прави опит да се пояснява конвенцията, с изключение на самата нея е добре да се прочете и обяснителният отчет, който я съпровожда, тъй като той дава разяснение какво са имали поради по всеки от нейните текстове, когато са я приемали. Тълкуването на конвенцията би трябвало постоянно да се прави по отношение на обяснителния отчет.

В тази връзка, най-общо три групи кардинални терзания бяха изразени против конвенцията в досегашните изказвания. На първо място е опасението, че ратификацията ще докара до смяна в Конституцията във връзка с дефиницията за брак и надлежно до регламентиране на еднополовите бракове. В обяснителения отчет, съпътстващ конвенцията, доста ясно е посочено, че терминът пол, употребен в дефиницията на конвенцията, не е предопределен да замести термина дами и мъже, които се изпозват в документа. Той има значение на стандарти на пола, по-точно - стандарти свързани с пола, т.е. ролята на дамата само като стопанка и майка да вземем за пример, и назад – единствено мъжът е този, който ще изхранва фамилията, индивидът, комуто е присъщо агресивното държание. Никъде в конвенцията не се приказва зае еднополови бракове, няма и една дума.

Друг е въпросът, че в случай че някои депутати имат подозрения в тази тенденция, конвенцията може да се ратифицира с придружителна декларация, че конституцията няма да бъде променяна. Международните контракти имат приоритет пред вътрешното законодателство, само че не и пред Конституцията.

На второ място, терзания бяха изразени във връзка с включването в образователния материал на стереотипните функции на пола. Тук не става въпрос за половост, а за поощряване на равенството на половете, взимното почитание, междуличностните връзки, доколкото предварителната защита на насилието би трябвало да стартира на най-ранна детска възраст, като се изяснява на децата за равенството сред мъжа и дамата и че едно момиче никога не е по-непълноценно от едно момче. Още повече, че конвенцията във връзка с учелбня материал няма наложителен темперамент, на страната е оставено да реши какъв образователен материел да включи с цел да насърчи равенството на половете и да понижи рисковете от принуждение измежду подрастващите. Този текст няма нищо общо с проучването на хомосексуалност, тревестиъм и други

На трето място, обвързването на статута на емигрант с особеностите на пола. Тук става въпрос главно, че когато една жена е преследвана в съответната страна – било тъй като не желае да бъде обрязана, или да подписа брак принудително, или тъй като е подлагана на друго принуждение, тя може да изиска подобен статут. Държавата може да даде подобен статут като реши всеки самостоятелен случай - съгласно степента и типа на опасността и полезностите които тя визира. Става въпрос прдимно за дами бежанци от арабски и африкански страни. Това има предивд конвенцията, която по принцип е за отбрана на дами от принуждение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР