Преди около двайсетинаина години в Европейския съюз решихме, че е

...
Преди около двайсетинаина години в Европейския съюз решихме, че е
Коментари Харесай

Изчезна ли COVID-19 и на какво се дължи липсата на лекарства в ЕС

Преди към двайсетинаина години в Европейския съюз взехме решение, че е доста скъпо и комплицирано да се създават медикаменти и че в случай че ги произвеждаме в Индия или в Китай, ще коства по-евтино поради по-евтината работна ръка. Така изместихме там производството на медикаменти и станахме изцяло подвластни. Това сподели Вероник Леноар - френски евродепутат и член на Комисията по публично здраве в Европейски парламент, в предаването „ 120 минути “ по бТВ.

След експлоадирането на КОВИД пандемията веригите на произвеждане и доставка са били нарушени, а търсенето неколкократно надвиши предлагането. Тогава е станало ясно, че производството би трябвало да бъде върнато на Стария континент. „ Но да си върнем назад заводите за произвеждане е невероятно от през днешния ден за на следващия ден. Трябва време и подготвеност. Започнахме промени с главните медикаменти – за деца, за астма. Трябва да сме доста бързи и солидарни сред страните членки. Т.е. да ги имаме на склад и да можем да си ги преразпределяме “, акцентира тя.

Според нея Европа мъчно може да бъде конкурентоспособна на останалата част на света в региона на опазването на здравето и фармацията, защото е позволила неточности в политиката си на възнаграждение и основаване на подобаващи условия за експертите и учените си, както и изнасянето на производства в трети страни.

Като причина за другите цени на идентични лекарствени артикули в обособените страни членки тя уточни това, че производителите на медикаменти преговорят настрана с всяка една от 27-те. „ Предложението ми е да спрем незабавно договарянето настрана от 27 страни. Всеки желае най-хубавата цена и всички имаме повишени цени. Трябва да се договаря общо и дружно за 27 страни, тъкмо както за имунизациите “, съобщи Вероник Леноар.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР