Преди официалното честване, ръководството на столичните социалисти заедно с народните

...
Преди официалното честване, ръководството на столичните социалисти заедно с народните
Коментари Харесай

Иван Таков: София може и трябва да бъде мост за сближаване на православните славянски народи

Преди формалното честване, управлението на столичните социалисти дружно с народните представители и общински съветници сервираха венци и цветя на паметника на " Цар Освободител ". А Иван Таков и неговият заместител Иван Пешев участваха на тържествената литургия във връзка 145 години от Освобождението на София в църквата " Света Неделя ".

" За България, за Русия, за Европа през днешния ден времето още веднъж е преломно, сподели още ръководителят на Българска социалистическа партия - София в словото си пред Паметника на опълченеца. - Със страшна мощ над нас виси един въпрос - ще бъде ли въвлечена България във война против Русия. Желанието на множеството българи е това да не се случва. Тук сме с вярата, че София може и би трябвало да бъде мост за доближаване на православните славянски нации. Готови сме да сложим началото на градивен разговор, да утвърдим София като територия на мира и разбирателството ". 

В словото си Иван Таков съобщи и дълбоката благодарност на софиянци към подвига на съветските воини и командира на Западния съветски отряд военачалник Гурко, към българските опълченци, водени от военачалник Столетов, и към мъжеството на консулите на Италия, Франция и Австро-Унгария - Вито Позитано, Леандър Льоге и Йозеф Вандхард, отказали да изоставен София и по този метод избавили града от опожаряване.

" Гордостта, признателността и благодарността ни доведоха още веднъж пред Паметника на българския опълченец, с цел да отбележим 145-тата годишнина от Освобождението на нашия град. Поклон пред великата всеотдайност на българските опълченци! Поклон пред съветските и всички задгранични воини, военачалници, държавници, дипломати, публицисти, жители, дали своя принос за Освобождението на София и България от Османско робство, сподели още ръководителят на Градския съвет на Българска социалистическа партия. - На този ден през 1878 година съветските войски, водени от военачалник Гурко, влизат в София, а ден по-късно с церемониален марш и бойни флагове минават по улиците на града ни. Камбаните на църквата " Свети Крал " тържествено известяват свободата на София. За нея с живота си заплащат хиляди български хайдути, четници, опълченци, будители и възрожденци. Днес, 145 години по-късно, камбаните на " Света Неделя " още веднъж бият. Бият, с цел да разсънят националната ни съвест и достолепие. Честит празник на свободна София! Вечна памет на българските опълченци, на съветските и задгранични воини, дали живота си за нашата независимост! ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР