Преди няколко месеца Европейският парламент за пореден път гласува за“

...
Преди няколко месеца Европейският парламент за пореден път гласува за“
Коментари Харесай

Джауме Дук: Ако въпросът за Шенген се решаваше в ЕП, България щеше да е член още утре

" Преди няколко месеца Европейският парламент за следващ път гласоподава „ за “ пълноправното участие на България в Шенгенското пространство - да се отворят границите и да се осъществят всички типове продан сред България и останалата част на Европейския съюз. Ние, в тази институция, считаме, че през последните години българите са постигнали целия прогрес в техническата и юридическа област, който е нужен, с цел да получат правото да се отворят границите и да вземат участие в Шенгенското пространство. Наистина е за жалост, че през днешния ден към момента има държавни управления в избрани страни, които на равнище съвет на Европейски Съюз блокират присъединението на България към Шенген. За страдание, това не е решение, което да бъде взето от Парламента. Ако решението трябваше да бъде взето в Екологичен потенциал, България щеше да бъде в Шенген още на следващия ден сутринта, " съобщи в предаването БРЮКСЕЛ 1 Джауме Дук, представител на Екологичен потенциал.

" Волята на Екологичен потенциал е ясна - демонстрира я фактът, че Парламентът е приел резолюция в поддръжка на присъединението, фактът, че Парламентът е дал своя вот нужното техническо законодателство това да стане допустимо. Но не зависи единствено от протичащото се тук. Зависи от Съвета. И значително нещата опират до страните, които ръководят Съвета на всеки шест месеца – в този момент е Швеция, след няколко месеца ще бъде Испания, да се опитат да убедят държавните управления, отказващи правото на България да се причисли към Шенген. Гласът на Екологичен потенциал може да бъде чут, Екологичен потенциал може да бъде доста настойчив в посланията си както към публичното мнение, по този начин и към държавните управления. И един от образците за това е казусът с България в Шенген, " разяснява Джауме Дук в изявление пред Милена Милотинова.

Той разяснява и поддръжката на Екологичен потенциал за Украйна.

" През миналата година Европейският парламент беше доста, доста деен в поддръжката си за Украйна по доста способи. Преди всичко със съдействието си Европейският съвет и Европейската комисия да се подхващат ограничения, като да вземем за пример да бъдат признати милиони бежанци, да изоставен Украйна и да дойдат в Европейски Съюз. Повече от 6 милиона души дойдоха в Европейския съюз в първите месеци на войната. Те бяха признати от държавите-членки. И им беше оказана помощ, каквато всеки европейски жител може да получи в нашите държави-членки. Според мен това беше един доста добър метод да покажем нашата взаимност с тях. Европейски Съюз финансира закупуването на муниции и оръжия, които държавите-членки да изпратят и да им оказват помощ да се защитят от съветската експанзия. Екологичен потенциал предприе ограничения за финансиране възобновяване на Украйна. Да не забравяме, че Народното събрание беше институцията, която упорства с по-силен глас за другите пакети от наказания против Русия, " разяснява Джауме Дук.

По думите му месеците до евроизборите през 2024 година ще бъдат доста натоварени.

" Екологичен потенциал ще одобри доста законодателни актове преди да изтече мандатът му. Един от целите продължава да е Украйна. Тук не става въпрос единствено за война, става въпрос за териториална експанзия, за експанзия против нашия метод на живот, против свободите ни, против правата ни, против нашите полезности. И наложително би трябвало да ни е приоритет до края й, до момента в който Русия не се отдръпна от украинската територия. Разбира се, има и доста законодателни актове по други значими тематики, две от които се открояват. Първата е всичко, обвързвано със Зеления пакт. Парламентът приема законодателни текстове, които да дадат опция през 2050 година стопанската система на целия Европейски Съюз да стане неутрална от позиция измененията в климата. В идващите месеци следва приемането на голям брой законодателни актове по този приоритет.

Втората предпочитана област е миграцията. Екологичен потенциал постави всички старания да приспособява законодателството ни обстановката, която породи през 2015 година с всеобщата миграция на сирийски бежанци. Не беше допустимо да се одобри ново европейско законодателство по миграция, тъй като – още веднъж – то беше блокирано на равнище Съвет. Този път Европейска комисия внесе още веднъж план за Миграционен пакт. Парламентът е подготвен за го разиска, и фактически се надяваме този пакт да бъде признат преди изборите за Екологичен потенциал следващата година, тъй като въпросът е незабавен. Не можем да чакаме до идната миграционна рецесия, с цел да кажем, че ни би трябвало законодателен акт. Да забележим дали този път ще успеем да убедим 27-те държави-членки. Надявам се да успеем, " съобщи представителят на Екологичен потенциал.

По въпроса за Катаргейт и задържането на настоящия тогава зам-председател на Екологичен потенциал Ева Кайли, Дук разяснява, че Екологичен потенциал готви нови правила за бистрота на работата на евродепутатите.

" В деня откакто Катаргейт стана притежание на обществеността, ръководителят на Екологичен потенциал Роберта Мецола, ясно съобщи, че през идващите седмици и месеци този Парламент би трябвало да направи всичко допустимо сходна обстановка да не се позволява още веднъж. Което значи да се внесат ремонти в Правилника за работата на нашата институция. Означава да се усъвършенства закрилата от избрани лобита. Означава връзките сред евродепутатите и лобистите и компаниите, проявяващи интерес към Парламента, да станат още по-прозрачни. Като начало - да бъдат признати 14 ограничения за подсилване прозрачността и отчетността на работата на Парламента и евродепутатите. Убеден съм, че през идващите месеци ще има още ограничения, което значи, че може би преди приключване на мандата, Екологичен потенциал ще разполага с най-резултатната система от вътрешни правила, с които да не се позволява възникването на обстановки като Катаргейт още веднъж в бъдеще. "

В Екологичен потенциал има над 700 депутати, напомни Джауме Дук и разяснява:

" Повечето от тях, съвсем всички, поставят огромни старания в работата си - работи се доста дни по доста часове и изключително в Брюксел и в Страсбург, и в изборните региони. Работата е доста сериозна. И е правилно, че от позиция на връзките, от време на време е тъпо да се види по какъв начин държанието на един-двама депутати може да хвърли сянка върху работата на повече от 700 души тук. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР