Преди няколко години работих като старши вицепрезидент на компания от

...
Преди няколко години работих като старши вицепрезидент на компания от
Коментари Харесай

Може би сте следващият стартъп милиардер - 10 съвета за начинаещи предприемачи

Преди няколко години работих като старши вицепрезидент на компания от Fortune 100, която управлява IT услуги за 48 хиляди крайни консуматори в световен мащаб. Работата не беше лесна. Часовете бяха дълги, напрежението тежко, а клиентите сложни. Дори след всички тези трудности и компликации обаче не бях подготвен да се причисля към редиците на бизнесмените и да стартира личен бизнес. Днес обаче аз с горделивост присъединявам себе си към редиците на бизнесмените и мога да споделя с вас 10 неща, които е добре да знаете, преди да поемете по пътя на бизнесмена.

1. Не създавайте нови артикули, решавайте проблеми

Около 42% от новите артикули, които се появяват на пазара, не съумяват да пробият и да осъществят облаги. Каква е повода за този неуспех? Просто никой не желае този артикул. Вместо да се пробвате да създадете нещо ново и невиждано, започнете да търсите решения за към този момент съществуващи проблеми. Когато има проблем, има и потребност и търсене за решения.

2. Забравете илюзията, че ще постигнете триумф за една нощ

Дори компании като Amazon и Yahoo, постоянно представени като образци за мълниеносен триумф, имаха потребност от няколко години, преди да се трансфорат в същински разпознаваеми и известни имена. За по-голямата част от фирмите това може да отнеме даже десетилетия. Така че, в случай че желаете да станете идващия „ стартъп милиардер “, би трябвало да сте търпеливи и подготвени да отдадете огромна част от живота си, за постигането на вашата мечата. 

3. Фокусирайте се върху вашите мощни страни, а не върху слабостите си

Успехът ви ще бъде реализиран с помощта на вашите мощни страни. Затова е значимо да прекарвате по-голямата част от вашето време, фокусирани имено върху тях. Всички хора имат недостатъци, значимото е да ги осъзнават. Възложете дилемите, с които не се справяте добре, на някой различен. Когато се фокусирате върху слабостите си, вие се отдалечавате от това, в което сте най-хубав и като цяло употребявате вашето време за нещо, от което няма никаква изгода.

4. Обкръжете се с верния екип

Не може да се оправим с всичко сами. Нуждаем от помощ, само че не просто от каквато и да е било, а от вярната поддръжка. 29% от стартъпите се провалят, поради погрешно селекциониран екип. Отделете нужното време, с цел да анализирате и оцените какъв тъкмо е екипът, който ви би трябвало, и да наемете най-хубавите хора, които да отговорят на вашите условия.

5. Ако неуспехът е неминуем, пробвайте се да го извършите допустимо най-бърз и неусетен

Провалът е част от процеса. Не единствено че би трябвало да го чакаме, само че би трябвало и да имаме авансово построен проект за деяние, когато той настъпи. Най-добрият метод да се оправим с неуспеха е да се провалим бързо, да се приспособяваме и да стартираме изначало. Едно от най-лошите неща, които може да извършите е да протакате неуспеха, мислейки си, че може да преобърнете обстановката и да продължите постарому, все едно нищо не е станало.  Трябва бързо да разберете какво работи и какво не, с цел да се отървете от всичко излишно и  неефикасно.

6. Разберете каква е цената на това, което оферирате

Ако не разбирате добре какъв е продукта или услугата, която оферирате, няма по какъв начин да накарате човек да купува нещо то вас, тъй като той също няма да знаят какво тъкмо му продавате. Колкото по-просто и ясно е вашето предложение, толкоз по-лесно ще бъде за хората да решат, че имат потребност от вашите услуги.

7. Познавайте клиентите си

Изумително е какъв брой доста бизнесмени не могат да опишат своя съвършен клиент. Честно казано, аз също попадам включително. Добрият маркетинг е на практика неосъществим, в случай че не знаете каква тъкмо е вашата съществена публика. Колкото по-тясно и тъкмо дефинирана е тя, толкоз по целеустремен и сполучлив ще бъде вашият маркетинг, а това ще докара и до по-големи продажби и триумфи.

8. Не всеки клиент е верният за вас

Всички сме чували израза „ клиентът винаги е прав “, само че по-важното е да знаете, че „ не всеки клиент е верният клиент “. Не би трябвало да се страхувате да приключвате контракти и контакти с клиенти, когато напъните, които полагате, с цел да работите с тях, не отговорят на изгодите, които извличате от вашите взаимоотношения. Както има неприятни компании и артикули, също  може да се каже, че има и неприятни клиенти. Вместо да си губите времето с сходни хора, концентрирайте се върху намирането на верните клиенти.

9. Учете се от непознатия крах

Неуспехите са нещо, от което може да научим доста, само че това не значи, че самите ние би трябвало да участваме в даден неуспех, с цел да си извлечем поучения. Осемдесет % от всички стартъпи са несполучливи. Анализирайте аргументите за техния неуспех и предприемете нужните стъпки, с цел да не попаднете в същите клопки. Това може да ви спести доста време, пари и стрес.

10. Без продажби, няма бизнес

Продажбите в бизнеса са като кислорода, без тях не може да живеем. Лесно може да се захласнете по дизайна на продукта, по маркетинга, планирането, набирането на личен състав, брандирането и по този начин нататък, само че не би трябвало да забравяте, че сте в бизнеса, с цел да вършиме пари, а това значи, че се нуждаете от продажби. 

…………..

Гордън Тредголд , създател на Gordon Tredgold LLC, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР