Преди няколко години класация определи авторите, използвали най-много думи в

...
Преди няколко години класация определи авторите, използвали най-много думи в
Коментари Харесай

Пловдивчанинът, триумфирал 7 пъти в „Последният печели”: Трябваше да се родя в епохата на Хенри VIII

Преди няколко години ранглиста дефинира създателите, употребявали най-вече думи в творчеството си на личния си език. В нея преди всичко е Иван Вазов с 50 000 думи на български. На второ място е Уилям Шекспир с едвам 25 000 думи на британски.

Този любопитен факт показва Никола Ташев, говорейки за обичания си създател и благосъстоянието на творчеството му. Особено „ Опълченците на Шипка” можеш да го четеш всеки ден и да не ти омръзне. Просто Вазов е номер 1 в света, споделя пред TrafficNews Ташев.

Младши специалистът „ Архив “ в администрацията на пловдивския регион „ Централен” и докторант по „ Международно право “ в ПУ „ Паисий Хилендарски “ няма потребност от показване. Той към този момент е задоволително различим за феновете на забавно-познавателното куиз шоу на Българска национална телевизия „ Последният печели”. То се излъчва всеки работен ден от 19 ч. и участниците дават отговор на въпросите на водещия Орлин Горанов от разнообразни области в три кръга. А Никола сподели, че знае доста и осъществя 7 следващи победи.



В главата му има стотици обстоятелства, сходни на този за патриарха на българската литература. Именно това предизвикало колежка от отдел ГРАО да го убеди да попълни анкетната карта и да се включи в умното шоу.

„ Това е първото сходно предаване, в което вземам участие. Дори по куизове в заведенията не се включвам. И не бях сигурен, че ще се оправя. Отидох с концепцията за една победа. Направих седем и съм доволен”, призвана младият мъж.

И издава, че фактически участниците не знаят авансово категориите, които ще им се паднат. А в студиото е по-трудно, в сравнение с у дома от дивана, тъй като не виждаш въпросите. Само слушаш водещия Орлин Горанов. И в случай че не го чуеш добре и не схванеш въпроса, може да дадеш неверен отговор.

„ Интересно е предаването. Повече ми харесва като форма от „ Стани богат”, тъй като ми припомня на „ Минута е много”, на което бях огромен почитател. А и е по-голямо предизвикателство да играеш против действителни съперници, които те стимулират, вместо против компютъра. Защото там те стимулира единствено сумата”, споделя Никола. И с усмивка признава, че го блазни повече славата, в сравнение с парите. Но евентуално и от „ Стани богат” няма да се „ измъкне”, тъй като негови познати към този момент го пропагандират да попълни анкетната карта и за шоуто по БиТиВи. А и е преодолял терзанието от излизане пред камера, което е имал до последно в „ Последният печели”.

Най-трудният противник в шоуто бил неговият сътрудник Стоян от ПУ „ Паисий Хилендарски “, който е лекар по интернационално право. Критичен миг е и когато губи с 200 точки от различен участник, който впечатлява с висока осведоменост и солидни познания, само че съумява да обърне резултата в 3-ти кръг. А най-емоционалният – когато различен играч му подарява своя авторска книга.

Яд го е за въпроса, на който отпада – „ Кавър на кой латино реализатор е „ Карагьоз” на „ Обратен ефект”. „ Знам, че е Енрике Иглесиас, само че изтърсих Рики Мартин. Още повече, че този албум на „ Обратен ефект” го имам у дома дори на касета. И съм го слушал стотици пъти”, ядосва се архиварят. Малко преди този момент бърка и на различен въпрос, който знае. На „ Как продължава текста от пиесата на Яворов „ Когато гръм удари…”, вместо с „ по какъв начин ехото заглъхва”, той преждевременно дава отговор „ щом”.

„ Впечатлен съм, че всички участници се държат ужасно. Имаше спортсменски дух – приятна конюнктура, приятни хора. Нямаше някой, който да се бори непременно и да гледа останалите като опасност. А Орлин Горанов е необикновен водещ. Определено подготвя играчите да са малко по-спокойно”, споделя Никола.



Той счита, че причина за блестящото му показване в шоуто са насъбраните знания от стотиците книги, които е прочел, и многочислените научно-популярни филми, които е гледал. Споделя, че избира исторически романи, обича философия и логика на психиката. Харесва престъпни сериали, защото те карат да мислиш. Един от обичаните му филми обаче е „ Портокал с часовников механизъм” на режисьора Стенли Кубрик по едноименния разказ от 1962 година на Антъни Бърджес.

Фен е на рока и класическата музика. Най-великите реализатори съгласно него са Фреди Меркюри, Павароти и Христо Кидиков.

Музиката, книгите и срещите с другари са методите да релаксира след работа. Понякога обича и да се разхожда самичък – без цел и посока, потопен в мислите си. Не харесва новите технологии и електронните четци, тъй като се губи половината от удоволствието, в случай че не можеш да прелистиш хартията. „ Понякога имам възприятието, че е трябвало да се родя в по-ранен век, почтено казано. Например доста обичам епохата на Хенри VIII, началото на 16 век. Бих си се показал като рицар или благородник”, признава Ташев. Въпреки това е на мнение, че и в днешния пресметлив свят им дами, които се впечатляват от мозъка на мъжа. Всичко зависи от индивида и от това какво търси.

Другата му пристрастеност е Локомотив Пловдив. Любовта към черно-белите върви наследствено в рода – от няколко генерации. В международен мащаб има доста обичани тимове, само че е убеден, че Локо един ден ще ги бие всички. Сред любимците му са Ювентус, Байерн Мюнхен, Аякс. От националните тимове – след България са Италия, Аржентина, Хърватия. Диего Марадона пък безапелационно е най-великият футболист на всички времена, а на локално равнище – Димитър Илиев.

Интересува се и от политика. От дете гледа парламентарния надзор по малкия екран и има упоритостта да работи в тази сфера. Пример за първокласен политик съгласно него е Доналд Тръмп, а от българската история - Петко Каравелов и Стефан Стамболов.

На мнение е, че в последните години страната ни е поела по верния път и не живеем толкоз зле, колкото сами си повтаряме. В годините се е замислял да емигрира в чужбина – в Щатите, Испания или Италия. Но най-малко към този момент е решил да остани тук, тъй като Пловдив е най-хубавото място за живеене, с неповторим дух.

Все отново в случай че може нещо да промени в града, би избрал две неща - цифровизация на администрацията и помощ от страна на страната за поддръжката и съхранението на къщите монументи на културата. „ Като множеството пловдивчани и мен ме е гняв за складовете – и този на „ Одрин” 8, и тези, които изгоряха. Ако може да се направи нещо да се възстановят, би било хубаво. По някакъв метод общината да научи жителите си да си пазят културното завещание. Много от учебните заведения са общински. Може да се задължат един път месечно часът на класния да е с такава устременост – за запазване на културното наследство”, предлага той.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР