Преди най-големия православен празник, Възкресение Христово, близо 4.6 милиона пълнолетни

...
Преди най-големия православен празник, Възкресение Христово, близо 4.6 милиона пълнолетни
Коментари Харесай

Галъп: 83% от българите се определят като източноправославни


Преди най-големия православен празник, Възкресение Христово, близо 4.6 милиона пълнолетни българи (от към 5.5 милиона пълнолетни българи у нас) се дефинират като източноправославни, а 500 хиляди – като мюсюлмани. Близо 3.2 милиона пълнолетни българи настояват, че имат вяра в Бог, а 2.8 милиона се самоопределят като същински религиозни.

[i]Данните са от националнопредставителното проучване Политически и стопански показател на „ Галъп интернешънъл “, което към този момент 26 години всеки месец изследва съществени знаци в българското общество (последната вълна е извършена сред 9 и 16 март измежду 772-ма пълнолетни българи), както и от постоянното световно проучване на водещата Световна асоциация „ Галъп интернешънъл “. Изследванията са самостоятелни от външно финансиране. [/i]

Оказва се, че принадлежността към обещано изповедание е на първо място обществено-политически етикет и се споделя необятно, само че същинската набожност и вярата в провидение не са толкоз присъщи у нас – България е малко под междинните равнища на набожност в света, демонстрират данните на „ Галъп ” за равнищата на декларативната и действителната набожност у нас, както и за равнищата на доверие в Църквата.

2.2 милиона у нас пък имат доверие в Църквата. На фона на 4.6 милиона декларирани източноправославни християни, тези 2.2 милиона демонстрират, че вярата не върви наложително и с доверие в институцията. В последните години обаче доверието в Църквата у нас укрепна и е в действителност високо на фона на всички останали институции – въпреки и с съмнения.

83% от пълнолетните българи дефинират себе си като източноправославни като религиозна принадлежност. Това са близо 4.6 милиона души. Мюсюлманите са 9% или към 500 хиляди души. Атеистите са 3% или над 150 хиляди души. Останалите съставляват други изповедания или не могат да отговорят.

Като същински религиозни хора обаче у нас се дефинират единствено половината от пълнолетните българи – проучване на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “ в партньорство с УИН още преди година и половина сподели, че в България 51% се дефинират като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Тези 51% се равняват на към 2.8 милиона души.

По света 62% от хората по света се дефинират като религиозни, 25% се дефинират като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят.

58% настояват у нас, че имат вяра в Бог, а това са близо 3.2 милиона души. По света пък те са 71%.

Всичко това слага България под междинните равнища на набожност в световен мащаб, въпреки и без крайности. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР