Преди месец Бойко Борисов присъства и на символичната първа капка

...
Преди месец Бойко Борисов присъства и на символичната първа капка
Коментари Харесай

Ново движение за "Хемус" и за пътя Асеновград-Кърджали

Преди месец Бойко Борисов участва и на символичната първа капка на сектор, дълъг 1.6 км., Боаза - " Луковит - Угърчин ".

© Цветелина Белутова Личи си, че идват избори. Докато Бойко Борисов и министрите му обикалят страната в един автомобил и излъчват онлайн нещо като инфраструктурен дневник на страната, Агенция " Пътна инфраструктура " не стопира да бълва поръчки.

В един и същи ден стана ясно, че АПИ търси кой да сътвори уголемен абстрактен план за 46 км. от " Хемус " след Велико Търново, както и стартирането на уголемение на пътя Асеновград-Кърджали за още 33 млн. лева Всичко това първо мина през диалозите в колата на премиера, с цел да доближи до публиката през профила за поръчки в АПИ.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Още " Хемус "

След като през декември държавното управление разпореди на държавна компания да строи 134 км., а по думите на министъра на районното развиване цялата автомагистрала би трябвало да е приключена през 2024г., новините към " Хемус " не стопират.

Новата поръчка е за уголемен абстрактен план за 6.7 млн лева Участъкът е част от общо 90 км. сред Велико Търново и Търговище, които са на най-изостанал стадий. В момента за сектора има абстрактен план, само че той би трябвало да се разшири и да се изготви парцеларен проект, който да послужи след това в отчуждителните процедури. След това ще би трябвало да се направи и механически план и чак тогава да се премине към строителство.

В рамките на поръчката има две особени позиции, надлежно на стойност малко над 3.30 млн.лв. и 3.36 млн.лв. Първата позиция е за сектора от км 222 след пресичането с път I-5 Плевен - Ловеч до км 244+200 след пътен възел " Горски Сеновец ". Втората позиция е за правата от п.в. " Горски Сеновец " до км 268+209,46 след пътен възел " Ковачевско Кале ".

Избраните реализатори би трябвало да изготвят геодезически измервания, полска работа, инженерно - геоложки изследвания и да изработят уголемен абстрактен план. Критериите за оценка на предложения са два с равна тежест - техническа оценка и препоръчана цена. Кандидатите нямат право да вземат участие и за двете позиции, като това може би е опит да се съкратят периодите за осъществяване.
Заданието ще би трябвало да е готово в границите на 150 дни или пет месеца от сключване на контракт. Оптимистичният период за поръчка и осъществяване е година, защото от време на време оценителните комисии работят постепенно. Крайният период за събиране на предложения е 24 юни.
За " Хемус " след Търново няма заделено финансиране към този момент и не е ясно дали страната отново ще се възползва от услугите на държавната " Автомагистрали " или ще употребява процедурата за открит търг.

И едни 33 млн. лева сред Асеновград и Кърджали

В същото време в свое изявление по време на ревизия на ремонта на правата сред Пловдив и Асеновград, министър-председателят Бойко Борисов " посочи, че започва и построяването на пътя Асеновград – Кърджали, който ще коства 33 милиона лв. ". Това написа и в известието на пресслужбата на премиера. Намиращият се в автомобила на Борисов Нанков пък сподели в директното предаване във Facebook, че става дума за " процедура за избор на реализатор за надграждане ".

" Капитал " изпрати уточняващи въпроси по тематиката до Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), с цел да стане ясно съответно за какъв сектор става дума, каква е дължината на този път, къде се намира и по коя тъкмо процедура е.

От (доста бързите) отговори на АПИ излиза наяве, че се приказва за ремонт на 32,8 км от път ІІ-58 Кърджали – Асеновград, който коства 28.7 млн.лв. без Данък добавена стойност, а не 33 млн.лв.

Въпреки че поръчката е оповестена през юли 2017 година, реализатор е определен единствено за една от пет особени позиции. Не е ясна съответната причина за това постепенно развиване на търга, като повода не е обжалвания, защото няма известие за това в страницата на АПИ, нито пък документи в уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията за сходни производства.

" В момента се организират процедури за избор на реализатори на строително-монтажни работи и строителен контрол. Процедира се и издаването на позволение за градеж, с цел да може незабавно след избирането на реализатори и подписването на контракти да стартират строително-монтажните работи ", прецизират от организацията.

От думите на Нанков излиза наяве, че построяването е надалеч от действителен старт, а занапред ще се организира избор. Премиерът обаче прецизира, че сега се извършват отчуждителни действия на терените край правата, само че разногласията в съда към този момент не можели да бъдат причина за начало на строителството. Борисов несъмнено засяга измененията в Закона за държавната благосъстоятелност, които предходната седмица бързо минаха през гласоподаване на Народното събрание и на второ четене. Според тях се позволява авансово осъществяване на актове за отчуждаване на частни парцели даже и да има обжалване от страна на притежателите им във връзка с размера на обобщението. Иначе казано - правосъдните каузи към този момент няма да бавят строителството и то ще си стартира преди да са разплатени отчужденията.
" Засега тези пари ги вадим единствено от бюджета, а би трябвало да си ги заплащат тировете и бетоновозите ", добавя Борисов. Това е обвързвано с отсрочения старт на тол системата, чието закъснение държавното управление контракти предходната седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР