Преди ковида нашите правителства държаха излишък. Дори 3% дефицит е

...
Преди ковида нашите правителства държаха излишък. Дори 3% дефицит е
Коментари Харесай

Борисов: Съгласни сме за нов дълг само ако е за покриване на старите заеми

Преди ковида нашите държавни управления държаха остатък. Дори 3% недостиг е нещо неприятно. Това са милиарди, които ги нямаме. Имаме и по-лоша събираемост. И към това добавяне 5-6 милиарда нов дълг. не съм склонен. Не е говорено с нас ", заяви Бойко Борисов откакто в събота финансовият министър Асен Василев анонсира, че до края на годината ще има нова дългова емисия.
Прочетете още
На въпрос дали сходен ход би раздрусал държавното управление, Борисов акцентира, че това е най-малкото. " Правителства доста. Когато финансите са зле, злополуките са неизбежни. Ние предизвестяваме ", уточни Борисов. Той добави, че още не  ясно какъв брой близо сме до еврозоната, само че е " по-добре да вдигнем неприятния недостиг, само че да не теглим нов дълг ". " Дългът да се тегли единствено за старите заеми. И ние теглихме по този начин. Ако го усилваме с десетки милиарди за последните 3 година, и по този начин да се декларира в изявление, без да сме го говорили, без да знаем от кое място ще го върнем.... Да се вземе за " Струма ", за друго. Сега единствено се взима, харчи се. Надявам се като внесат бюджета да забележим числата ", разяснява той желанията на Асен Василев.

И добави, че ГЕРБ биха могли да стоят в профил и да гледат по какъв начин се теглят заемите, нямало по какъв начин, тъй като " ГЕРБ ще се върне в действително ръководство ". " Сега имаме действително единствено външен министър. Казват, че имаме 10 наши зам.-министри, но аз не съм ги виждал и разговарял с тях. Като се наследи подобен огромен дълг, по какъв начин се връща? ", изясни той претекстовете си против влизането в нови заеми.

" След изборите, в спокойна конюнктура Асен Василев да пристигна освен в комисия, а и пред парламентарните групи, които го поддържат да изясни ", настоя той за диалог с сътрудниците си в (не)коалицията.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР